Kaszka kukurydziana z karmelizowanymi figami

Drukuj
27.09.2018   Magda

Kremowa kukurydziana kaszka to pyszne gorące śniadanie, dla którego warto wstać chwilę wcześniej z łóżka. Aby cieszyć się słodkim, pożywnym i dającym energii posiłkiem trzeba niewiele wysiłku. Do takiej delikatnej kaszki pasują intensywnie słodkie, najlepiej karmelizowane owoce – figi i morele będą idealne – świetna porcja błonnika z samego rana. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 250ml mleka
  • 3 płaskie łyżki polenty instant
  • 1-2 dojrzałe figi
  • 3 suszone morele, posiekane na drobno
  • 2 łyżki miodu i trochę do smaku

 

Zaczynamy od karmelizowania fig – figi myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek i przekrawamy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy łyżkę wody i 2 łyżki miodu, układamy figi i włączamy ogień. Obsmażamy kawałki figi z każdej strony przez minutę, obtaczamy w tworzącym się gorącym karmelu. Odstawiamy.

 

W rondelku zagotowujemy mleko i gdy zacznie się gotować, bierzemy w dłoń rózgę cukierniczą i cały czas mieszając wsypujemy polentę. Gotujemy, cały czas mieszając przez minutę, po czym wyłączamy ogień i mieszamy jeszcze intensywnie kolejną minutę. 

 

Gotową, gorącą polentę przekładamy do miseczki. Z wierzchu dekorujemy figami oraz posiekanymi morelami. Całość skrapiamy z wierzchu utworzonym karmelem – jeśli ściągnął się za bardzo na patelni, przed polaniem na sekundę podgrzewamy. Dla smaku możemy też polać łyżeczką miodu dla dodatkowej słodkości.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *