Kaszka kukurydziana z karmelizowanymi figami

Drukuj
27.09.2018   Magda

Kremowa kukurydziana kaszka to pyszne gorące śniadanie, dla którego warto wstać chwilę wcześniej z łóżka. Aby cieszyć się słodkim, pożywnym i dającym energii posiłkiem trzeba niewiele wysiłku. Do takiej delikatnej kaszki pasują intensywnie słodkie, najlepiej karmelizowane owoce – figi i morele będą idealne – świetna porcja błonnika z samego rana. 

Składniki (na 1 porcję):

  • 250ml mleka
  • 3 płaskie łyżki polenty instant
  • 1-2 dojrzałe figi
  • 3 suszone morele, posiekane na drobno
  • 2 łyżki miodu i trochę do smaku

 

Zaczynamy od karmelizowania fig – figi myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek i przekrawamy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy łyżkę wody i 2 łyżki miodu, układamy figi i włączamy ogień. Obsmażamy kawałki figi z każdej strony przez minutę, obtaczamy w tworzącym się gorącym karmelu. Odstawiamy.

 

W rondelku zagotowujemy mleko i gdy zacznie się gotować, bierzemy w dłoń rózgę cukierniczą i cały czas mieszając wsypujemy polentę. Gotujemy, cały czas mieszając przez minutę, po czym wyłączamy ogień i mieszamy jeszcze intensywnie kolejną minutę. 

 

Gotową, gorącą polentę przekładamy do miseczki. Z wierzchu dekorujemy figami oraz posiekanymi morelami. Całość skrapiamy z wierzchu utworzonym karmelem – jeśli ściągnął się za bardzo na patelni, przed polaniem na sekundę podgrzewamy. Dla smaku możemy też polać łyżeczką miodu dla dodatkowej słodkości.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.