Składniki (na 1 porcję):
- 250ml mleka
- 3 płaskie łyżki polenty instant
- 1-2 dojrzałe figi
- 3 suszone morele, posiekane na drobno
- 2 łyżki miodu i trochę do smaku
Zaczynamy od karmelizowania fig – figi myjemy, osuszamy. Odcinamy ogonek i przekrawamy na ćwiartki. Na patelnię wlewamy łyżkę wody i 2 łyżki miodu, układamy figi i włączamy ogień. Obsmażamy kawałki figi z każdej strony przez minutę, obtaczamy w tworzącym się gorącym karmelu. Odstawiamy.
W rondelku zagotowujemy mleko i gdy zacznie się gotować, bierzemy w dłoń rózgę cukierniczą i cały czas mieszając wsypujemy polentę. Gotujemy, cały czas mieszając przez minutę, po czym wyłączamy ogień i mieszamy jeszcze intensywnie kolejną minutę.
Gotową, gorącą polentę przekładamy do miseczki. Z wierzchu dekorujemy figami oraz posiekanymi morelami. Całość skrapiamy z wierzchu utworzonym karmelem – jeśli ściągnął się za bardzo na patelni, przed polaniem na sekundę podgrzewamy. Dla smaku możemy też polać łyżeczką miodu dla dodatkowej słodkości.