Tosty Elvisa

Drukuj
14.01.2019   Magda

Tosty Elvisa nie są może jedną z najlżejszych form śniadania lub podwieczorku, ale jest to coś co po prostu trzeba spróbować! I można się od nich uzależnić. Opiekane na maśle jasne pieczywo a w środku ciągnące masło orzechowe i słodkie banany – zestaw mistrzowski w swojej prostocie. Od czasu do czasu jest to pokusa, na którą można albo nawet trzeba sobie pozwolić – ma właściwości mocno poprawiające humor 🙂

Składniki (na 2 tosty):

  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • 1 średni, dojrzały banan
  • 1-2 łyżki masła orzechowego, niesłodzonego
  • 2 łyżki masła

 

Suche kromki delikatnie opiekamy – możemy zrobić to w tosterze albo wyłożyć na blachę i opiec z obu stron na chwilę w piekarniku – około 200°, 2-3 minuty z każdej strony. Tosty nie powinny być zbytnio zarumienione, a jedynie chrupiące z wierzchu.

 

Opieczone kromki smarujemy po jednej stronie masłem orzechowym.

 

Banana obieramy, kroimy na pół a te kawałki jeszcze na pół wzdłuż. Kawałki banana układamy na dwóch kromkach i lekko ugniatamy widelcem. Przykrywamy drugimi kanapkami posmarowanym do bananów.

 

Na dużej patelni rozpuszczamy masło, a gdy zacznie się pienić, wkładamy tosty. Opiekamy z obu stron na złocisto. Upieczone przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *