Pieczone figi z mascarpone i pistacjami

Drukuj
09.09.2015   Magda
Pieczone figi to bardzo dobry pomysł na elegancki i wykwintny deser, którego wykonanie nie zajmie nam dużo czasu. Także przygotowanie go dla większej ilości gości jest bezproblemowe. Mogę zapewnić, że goście będą się rozpływać, pytać o przepis i pewnie o dokładkę, więc zawsze w zapasie, można do formy włożyć o 4 więcej. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 dojrzałe figi
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • 2 łyżki mascarpone
  • mała garstka łuskanych pistacji

 

Nastawiamy piekarnik na 200º na opcję grill. Figi myjemy i odcinamy czubek, następnie nacinamy na krzyż i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego – naczynie musi być takiej wielkości, aby figi podczas pieczenia, nie przewróciły się.

 

Na blachę do pieczenia wykładamy papier i kładziemy na nim pistacje, które następnie wkładamy do piekarnika i prażymy 3-5 minut. W międzyczasie do naciętych fig, wlewamy po łyżeczce miodu i likieru cytrynowego. Z piekarnika wyciągamy pistacje i wstawiamy figi. Pieczemy 15 minut.

 

Gdy figi się pieką, siekamy pistacje i przekładamy mascarpone do małej salaterki. Po upływie 15 minut, figi są gotowe. Podajemy je gorące, w nacięcia nakładamy małą porcję mascarpone, polewamy syropem powstałym podczas pieczenia i posypujemy prażonymi pistacjami.

 

 


5 thoughts on “Pieczone figi z mascarpone i pistacjami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.