Składniki (na 2 porcje):
- 4 dojrzałe figi
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki likieru cytrynowego
- 2 łyżki mascarpone
- mała garstka łuskanych pistacji
Nastawiamy piekarnik na 200º na opcję grill. Figi myjemy i odcinamy czubek, następnie nacinamy na krzyż i wkładamy do małego naczynia żaroodpornego – naczynie musi być takiej wielkości, aby figi podczas pieczenia, nie przewróciły się.
Na blachę do pieczenia wykładamy papier i kładziemy na nim pistacje, które następnie wkładamy do piekarnika i prażymy 3-5 minut. W międzyczasie do naciętych fig, wlewamy po łyżeczce miodu i likieru cytrynowego. Z piekarnika wyciągamy pistacje i wstawiamy figi. Pieczemy 15 minut.
Gdy figi się pieką, siekamy pistacje i przekładamy mascarpone do małej salaterki. Po upływie 15 minut, figi są gotowe. Podajemy je gorące, w nacięcia nakładamy małą porcję mascarpone, polewamy syropem powstałym podczas pieczenia i posypujemy prażonymi pistacjami.
Cudowności 🙂
W prostocie siła 🙂 Uwielbiam tak przygotowane figi 🙂
Proste i pyszne! Uwielbiam takie desery 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pysznie i prosto, czyli tak, jak lubię:)
super pomysł na deser 🙂