Wytrwane tosty francuskie z pieczarkami i jajem sadzonym

Drukuj
14.03.2024  Magda

Jeśli lubicie tosty francuskie na słodko, to musicie spróbować też tych na wytrawnie, są równie pyszne. Do tego w mojej wersji ograniczyłam lekko ich kaloryczność i upiekłam je w piekarniku. Dzięki czemu mogłam uzupełnić ten deficyt kaloryczny dodając do nich tonę parmezanu – haha 😀 W środku mamy przesmażone pieczarki i przepyszne wieńczące całość jajko sadzone, u mnie obowiązkowo z płynnym żółtkiem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 8 kromek chleba tostowego
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • około 2/3 szklanki tartego parmezanu

Dodatkowo:

  • 250 g pieczarek
  • 1 mała szalotka lub połówka cebuli
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • garść rukoli
  • sól i pieprz do smaku

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Pieczarki oczyszczamy ściereczką lub papierowym ręcznikiem i kroimy w plasterki. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. 

 

Do miski wbijamy 1 jajko, wlewamy mleko dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, wszystko razem mieszamy widelcem do połączenia. W mieszance obtaczamy tosty, z jednej i z drugiej strony, po czym układamy je na blaszce piekarnikowej i wstawiamy do podpieczenia na 8 minut.

 

W tym czasie gdy tosty się podpiekają, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy pieczarki oraz szalotkę i całość smażymy, na dość dużym ogniu, często mieszając, aż się zrumieni – koło 5 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia.

 

Po 8 minutach wyciągamy blachę z tostami, ale nie wyłączamy piekarnika. Każdy tost smarujemy z wierzchu odrobiną miękkiego masła i posypujemy obficie parmezanem – wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił i zarumienił.

 

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nich jajka sadzone – poziom ścięcia żółtka zależy od upodobań, ale uwierzcie mi że rozpływające się żółtko to jest to co najlepsze w tym daniu. Ściągamy z ognia, doprawiamy solą oraz pieprzem.

 

Składamy danie – między dwa kawałki tostów wykładamy porcję pieczarek – uzyskujemy 4 pokaźne tosty. Rozkładamy po 2 na porcje. Na wierzch kładziemy odrobinę rukoli i wykładamy jajko. Możemy dodatkowo posypać jeszcze odrobiną startego parmezanu. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.