Składniki (na 2 porcje):
- 8 kromek chleba tostowego
- szklanka mleka
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki miękkiego masła
- około 2/3 szklanki tartego parmezanu
Dodatkowo:
- 250 g pieczarek
- 1 mała szalotka lub połówka cebuli
- łyżka masła
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- garść rukoli
- sól i pieprz do smaku
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Pieczarki oczyszczamy ściereczką lub papierowym ręcznikiem i kroimy w plasterki. Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Do miski wbijamy 1 jajko, wlewamy mleko dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu, wszystko razem mieszamy widelcem do połączenia. W mieszance obtaczamy tosty, z jednej i z drugiej strony, po czym układamy je na blaszce piekarnikowej i wstawiamy do podpieczenia na 8 minut.
W tym czasie gdy tosty się podpiekają, na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, a gdy zacznie się pienić, wrzucamy pieczarki oraz szalotkę i całość smażymy, na dość dużym ogniu, często mieszając, aż się zrumieni – koło 5 minut. Po tym czasie ściągamy z ognia.
Po 8 minutach wyciągamy blachę z tostami, ale nie wyłączamy piekarnika. Każdy tost smarujemy z wierzchu odrobiną miękkiego masła i posypujemy obficie parmezanem – wstawiamy jeszcze na 5 minut do piekarnika, aby ser się rozpuścił i zarumienił.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nich jajka sadzone – poziom ścięcia żółtka zależy od upodobań, ale uwierzcie mi że rozpływające się żółtko to jest to co najlepsze w tym daniu. Ściągamy z ognia, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Składamy danie – między dwa kawałki tostów wykładamy porcję pieczarek – uzyskujemy 4 pokaźne tosty. Rozkładamy po 2 na porcje. Na wierzch kładziemy odrobinę rukoli i wykładamy jajko. Możemy dodatkowo posypać jeszcze odrobiną startego parmezanu. Od razu podajemy.