Składniki (dla 2 osób):
- 4 grube kromki z pszennej chałki
- 1 jajko
- 50ml mleka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki masła
Sos truskawkowy:
- 250g mrożonych truskawek
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- łyżka cukru pudru
Zaczynamy od sosu truskawkowego – do rondelka z grubym dnem wkładamy truskawki, dodajemy sok i cukier. Wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy, aż truskawki się rozmrożą i zaczną się rozpadać – około 10 minut. Następnie, przekładamy do robota kuchennego i dokładnie miksujemy. Sos najlepiej smakuje ciepły, więc możemy go przełożyć do garnka w którym się gotował i delikatnie podgrzać tuż przed samym podaniem tostów.
Na duży, głęboki talerz wbijamy jajko, dodajemy do niego mleko i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Na osobny duży talerz przesiewamy cukier puder. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. W międzyczasie, do talerza z miksturą wkładamy kromki chałki i zanurzamy je z obu stron – dobrze jak kromka trochę nasiąknie. Kromki przekładamy na rozgrzane masło i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Gotowe wyciągamy na moment na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym obtaczamy w przygotowanym wcześniej cukrze pudrze i od razu podajemy.