Tosty francuskie z sosem truskawkowym

Drukuj
15.10.2016   Magda

Jeżeli wiele razy słyszeliście, że takie tosty to niebo w gębie, najlepsze śniadanie i rozkosz dla podniebienia, to była to najszczersza prawda. Ale o tym trzeba się przekonać tylko jedząc je na śniadanie, deser albo tak po prostu jako słodką nagrodę. Jak dla mnie, takie śniadanie nawet poniedziałek czyni pięknym dniem.

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 grube kromki z pszennej chałki
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła

Sos truskawkowy:

  • 250g mrożonych truskawek
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżka cukru pudru

 

Zaczynamy od sosu truskawkowego – do rondelka z grubym dnem wkładamy truskawki, dodajemy sok i cukier. Wstawiamy na średni ogień i podgrzewamy, aż truskawki się rozmrożą i zaczną się rozpadać – około 10 minut. Następnie, przekładamy do robota kuchennego i dokładnie miksujemy. Sos najlepiej smakuje ciepły, więc możemy go przełożyć do garnka w którym się gotował i delikatnie podgrzać tuż przed samym podaniem tostów.

 

Na duży, głęboki talerz wbijamy jajko, dodajemy do niego mleko i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy aby cukier się rozpuścił. Na osobny duży talerz przesiewamy cukier puder. Na dużej patelni rozpuszczamy masło. W międzyczasie, do talerza z miksturą wkładamy kromki chałki i zanurzamy je z obu stron – dobrze jak kromka trochę nasiąknie. Kromki przekładamy na rozgrzane masło i smażymy na złocisty kolor z obu stron. Gotowe wyciągamy na moment na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym obtaczamy w przygotowanym wcześniej cukrze pudrze i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.