Grzanki z pastą z bobu i szynką serrano

Drukuj
16.07.2015   Magda
Grzanki z bobem to świetna przekąska na letnie przyjęcia – szybka, mega smaczna i efektowna. Wielu z gości może zaskoczyć taki sposób obchodzenia się z bobem, inny niż tradycyjne polanie go bułką tartą z masełkiem i zajadanie, co w sumie też ma swój urok. Polecam zrobienie porządnej porcji i liczyć więcej niż 2 kromeczki na osobę, bo rozejdą się w mig. Smacznego.

Składniki (na 2 porcje):

  • 6 kromek dobrego chleba – użyłam tygrysiego, na zakwasie
  • 200g ugotowanego bobu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek i trochę do skropienia chleba
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • 4 plasterki szynki serrano

 

Patelnie grillową rozgrzewamy na ogniu. Kromki chleba skrapiamy kilkoma chlustami dobrej oliwy i układamy na rozgrzanej patelni. Grillujemy z obu stron, aż będą złociste, chrupiące i paskowane od grilla. Gorące tosty nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i posypujemy odrobiną soli. Na gorącą patelnię układamy plasterki szynki i podsmażamy po minucie z każdej strony. Upieczone, odkładamy na talerz.

 

Ugotowany bób obieramy i przekładamy do miseczki. Dodajemy do niego oliwę, sok z cytryny, posiekane na drobno listki mięty i wszystko razem rozgniatamy widelcem na pastę – może być lekko grudkowata, duże kawałki bobu są wręcz pożądane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Na przygotowane tosty wykładamy dużą porcję pasty z bobu, na wierz układamy solidną porcję szynki. Doprawiamy do smaku grubo mielonym pieprzem. Od razu podajemy, możemy przybrać świeżymi listkami mięty.

 



1 thought on “Grzanki z pastą z bobu i szynką serrano”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *