Francuskie zawijańce z serem i białą czekoladą

Drukuj
28.03.2024  Magda

Ci co mnie znają wiedzą, że u mnie w lodówce oprócz światła zawsze znajdzie się gotowe ciasto francuskie. Jeśli nie to zerknijcie do zamrażarki. Przy dzieciakach to must –  nigdy nie wiem kiedy im przyjdzie ochota na coś mega pysznie słodkiego na podwieczorek. A ciasto francuskie to wiadomo – rozwiązanie last minute! W Święta zawsze mnie ratuje, na Wielkanoc także. Takie zawijańce z białym serem i białą czekoladą to coś pysznego do zrobienia w 5 minut, plus pieczenie. Aby nadać wielkanocny klimacik, moje zawijańce mają królicze uszka – słodko i ślicznie. Polecam, u mnie zniknęły przy jednej kawce. 

Składniki (na 9 zawijańców):

  • arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 250g chudego twarogu
  • żółtko jaja
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 60g białej czekolady
  • 3 łyżki kremówki
  • 3 łyżki mleka
  • cukier puder do obsypania

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Dwie blachy do pieczenia wykładamy papierem.

 

Połamaną na kostki czekoladę z kremówką rozpuszczamy nad kąpielą wodną, często mieszając. Ściągamy i odstawiamy.

 

Na głęboki talerz wykładamy twaróg, dodajemy do niego żółtko oraz budyń i mieszamy widelcem do połączenia. Następnie dodajemy białą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia.

 

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i układamy do siebie po krótszym boku – po krótszym boku będzie ono zakładane i krojone, więc będzie nam wygodniej tak pracować.

 

Wykładamy serowy farsz mniej więcej od połowy ciasta i rozsmarowujemy tylko po jednej połowie, ale jeśli chcemy zrobić uszka królika, od górnego brzegu też zostawiamy 2 centymetry pustego ciasta. Tak przygotowane ciasto przykrywamy drugą częścią, lekko dociskamy w miejscu gdzie mamy farsz. 

 

Kroimy ciasto na paski szerokości 3 centymetry – nie ukrywam zaznaczałam sobie linijką aby mieć idealnie 9 tak samo szerokich ciastek. Możemy kroić nożem ale kółko do pizzy w moim przypadku świetnie się spisało. 

 

Bierzemy każdy pasem i zawijamy 2-3 razy, układamy na blaszce do pieczenia, robimy tak z każdym kawałkiem. W miejscu gdzie zostawiliśmy puste ciasto na uszka, odchylamy lekko paski na bok i nożem docinamy na trójkąty. 

 

Każde ciasto smarujemy odrobiną mleka. Wstawiamy do piekarnika na 18 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *