Ciasto drożdżowe z rabarbarem, serem i kruszonką

Drukuj
24.05.2024  Magda

Śmiać mi się chciało jak spisywałam dla Was ten przepis bo na końcu napisałam, że odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Ja nie wytrzymałam z czekaniem, ukroiłam sobie dwa porządne kawałki jeszcze ciepłego ciasta i się rozpłynęłam. Przepyszne, puchate, pachnące, takie jak robi babcia, więc przepis sprawdzony nie raz. Dodatek do ciasta musiał być sezonowy – ten piękny różowy rabarbar na targu wręcz do mnie mówił i prosił się o towarzystwo twarogu. Blacha może duża wychodzi, ale ciasto bardzo szybko się kończy 😀

Składniki (na dużą blachę około 20x30cm):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150ml letniego mleka
  • 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła

Na zaczyn:

  • 30g świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 50ml mleka
  • 3 łyżki mąki

Na kruszonkę:

  • 100g masła
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 8 łyżek cukru
  • szczypta soli

Na warstwę serową

  • 500g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i ucieramy łyżką na pastę. Następnie dodajemy do nich mleko i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło, resztę mleka oraz wbijamy jajka – całość wyrabiamy dłonią na jednolite, gładkie ciasto – zajmie to dość sporo czasu i wymaga siły, dlatego w tej czynności można się wspomóc robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. 

 

W międzyczasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę, którą do chwili użycia trzymamy w lodówce – do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło. Za pomocą palców, rozcieramy kawałki masła z suchymi składnikami do uzyskania ziarnistej kruszonki. 

 

Przygotowujemy rabarbar – myjemy, odkrawamy liście oraz końcówki, po czym kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru, esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy.

 

Do robota kuchennego dodajemy twaróg, cukier, cukier waniliowy, budyń oraz jajko i ucieramy na gładko. Odstawiamy.

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, już w rękach i wykładamy na blachę – rozciągamy równomiernie na całą wielkość blachy. Na ciasto rozsmarowujemy masę serową i wysypujemy rabarbar, razem z sokiem który się wytworzył. Całość posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.

 

Po 25 minutach wstawiamy piekarnik na 180° i czekamy aż się nagrzeje. Gdy jest gorący, wkładamy ciasto i pieczemy około 45-50 minut, do zarumienienia. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy na kratkę. Po około 20 minutach polecam wyjąć ciasto z formy, wspomóc się papierem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *