Składniki (na dużą blachę około 20x30cm):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 jajka
- 150ml letniego mleka
- 100g rozpuszczonego, ostudzonego masła
Na zaczyn:
- 30g świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 50ml mleka
- 3 łyżki mąki
Na kruszonkę:
- 100g masła
- 8 łyżek mąki krupczatki
- 8 łyżek cukru
- szczypta soli
Na warstwę serową
- 500g chudego twarogu
- 1 jajko
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 6 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
Zaczynamy od przygotowania zaczynu – do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich cukier i ucieramy łyżką na pastę. Następnie dodajemy do nich mleko i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier oraz szczyptę soli. Wlewamy wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło, resztę mleka oraz wbijamy jajka – całość wyrabiamy dłonią na jednolite, gładkie ciasto – zajmie to dość sporo czasu i wymaga siły, dlatego w tej czynności można się wspomóc robotem kuchennym ze specjalną łopatką do wyrabiania ciasta. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny.
W międzyczasie gdy ciasto rośnie, możemy przygotować kruszonkę, którą do chwili użycia trzymamy w lodówce – do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło. Za pomocą palców, rozcieramy kawałki masła z suchymi składnikami do uzyskania ziarnistej kruszonki.
Przygotowujemy rabarbar – myjemy, odkrawamy liście oraz końcówki, po czym kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do niego 2 łyżki cukru, esencję waniliową, mieszamy i odstawiamy.
Do robota kuchennego dodajemy twaróg, cukier, cukier waniliowy, budyń oraz jajko i ucieramy na gładko. Odstawiamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, już w rękach i wykładamy na blachę – rozciągamy równomiernie na całą wielkość blachy. Na ciasto rozsmarowujemy masę serową i wysypujemy rabarbar, razem z sokiem który się wytworzył. Całość posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
Po 25 minutach wstawiamy piekarnik na 180° i czekamy aż się nagrzeje. Gdy jest gorący, wkładamy ciasto i pieczemy około 45-50 minut, do zarumienienia. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, wykładamy na kratkę. Po około 20 minutach polecam wyjąć ciasto z formy, wspomóc się papierem i odstawić do całkowitego ostygnięcia.