Zapiekane naleśniki z twarogiem

Drukuj
16.03.2018   Magda

Zapieczenie ulubionych naleśników z serem w śmietankowym budyniu to pomysł na podanie tradycyjnego dania w nowy sposób. Efekt smakowy sam mnie zaskoczył – są tak pyszne, że nie sposób się oderwać. Dzięki dodatkowi skórki z cytryny z natury ciężkie danie zyskuje nową, niespotykaną lekkość w smaku.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 250g chudego twarogu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • odrobina masła do nasmarowania formy

Na naleśniki (9-10 małych naleśników):

  • 150ml wody
  • 150ml mleka
  • 1 duże jajko
  • szklanka + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Na budyń:

  • 250ml mleka
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • łyżka cukru pudru

Na wierzch:

  • około 1 łyżka masła
  • cukier puder do podania

 

Zaczynamy od upieczenia naleśników – do dużej miski wlewamy wodę, mleko, olej oraz rozkłócone jajko. Dokładnie mieszamy. Do tego przesiewamy mąkę oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Rozgrzewamy średniej wielkości patelnię – ja używałam patelni o średnicy 23 centymetry. Gdy patelnia jest gorąca, wlewamy porcję ciasta – około pół chochelki, i smażymy rumiany naleśnik. Upieczony, odkładamy na talerz. Powtarzamy pieczenie naleśników do wykończenia całego ciasta.

Przygotowujemy masę serową – twaróg przekładamy na głęboki talerz i rozdrabniamy go dokładnie widelcem. Dodajemy do niego śmietanę, cukier puder, proszek budyniowy oraz otartą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy do dokładnego połączenia składników.

 

Przygotowujemy budyń – do rondelka wlewamy 200ml mleka i podgrzewamy. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier puder. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczone składniki i gotujemy chwilę na rzadki budyń. Ściągamy z ognia.

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. 

 

Farsz serowy dzielimy na talerzu na tyle porcji ile mamy naleśników. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy  porcję sera. Naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na 3 równe kawałki. Kawałki naleśników ustawiamy na sztorc w naczyniu do zapiekania. Przygotowany budyń mieszamy, bo za pewne zrobił się lekki kożuch. Budyniem polewamy ułożone naleśniki – trochę z wierzchu i w miejsca między naleśnikami. Na wierzch układamy kawałki masła.

 

Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut, aż stanie się podpieczone z wierzchu.

 

Danie podajemy gorące, wyciągnięte z piekarnika. Na talerzach delikatnie oprószamy cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.