Na lato polecam wersję z truskawkami – wtedy truskawki są najczerwieńsze, najsłodsze, w dobrej cenie i wprost świetne w tym przepisie. Delikatny budyń z twistem twarogowym to skrót do stworzenia ekspresowego, aksamitnego kremu, który łączy warstwy owoców i czekolady. Taki deser poleca się na słodkie podwieczorki, letnie popołudnia albo po prostu bez konkretnej okazji – znaleźć słoiczek takiej słodkości w lodówce to prawdziwa radość na co dzień.
Składniki (na 3 duże lub 4 małe porcje):
- 400ml mleka
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 200g kremowego serka twarogowego – można użyć Łaciate
- 3 łyżki cukru
- 250g świeżych truskawek i kilka ładnych do ozdobienia
- 100g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- listki świeżej mięty do ozdobienia
Zaczynamy od zrobienia budyniu – do rondelka wlewamy 300ml mleka i rozgrzewamy. W kubku, w reszcie mleka dokładnie mieszamy budyń z cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając i gotujemy na gęsty, ale gładki budyń. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy truskawki – myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki i odstawiamy do chwili przygotowania deseru – truskawki puszczą swoje soki co wzbogaci deser. W chwili gdy używamy innych owoców, które nie puszczą soku, kroimy je w chwili składania deseru – dotyczy to np. bananów czy brzoskwiń.
Przygotowujemy czekoladę, którą rozpuszczamy w kąpieli wodnej – do żaroodpornej miski ustawionej nad parującą, gotującą się wodą przekładamy połamaną w kostki czekoladę oraz kremówkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do ostygnięcia.
W czasie gdy czekolada stygnie, przygotowujemy krem – do miski przekładamy twaróg i miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Stopniowo, nie przestając miksować, dodajemy do twarogu po łyżce budyniu i miksujemy na gładko – możemy stopniowo zwiększać też obroty miksera, aby masa była naprawdę gładka.
Składamy deser – do przygotowanych pucharków lub jak u mnie- słoików, na dno wykładamy porcję kremu – około 2 łyżki. Na krem układamy warstwę truskawek – około łyżki. Następnie truskawki polewamy warstwą czekolady – około łyżki. Powtarzamy układ warstw – krem, truskawki i czekolada. Na sam wierzch wykładamy ostatnią warstwę kremu. Desery przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami i listkami mięty.