Składniki (na duże drzewko):
- 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
- 120g gorzkiej czekolady
- 100ml śmietanki kremówki i około 3 łyżki do posmarowania ciasta
- szczypta soli
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy od przygotowania ganachu czekoladowego – nad kąpielą wodną, w żaroodpornej misce, rozpuszczamy drobno posiekaną czekoladę w kremówce, od czasu do czasu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Następnie ściągamy miskę z nad wody, studzimy czekoladę i wstawiamy do lodówki do stężenia – około 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 200°.
Rozkładamy duży kawałek papieru do pieczenia – taki na wielkość blachy piekarnikowej. Na jego środek wykładamy jeden płat ciasta, rozsmarowujemy na nim ganach czekoladowy – ja polecam delikatnie nożem zrobić zarys choinki i w jego obrębie rozsmarować czekoladę, ale można też posmarować cały płat czekolady, wtedy ze skrawków można wyciąć jeszcze ciasteczka.
Na posmarowany blat wykładamy drugi i wycinamy kształt choinki. Wierzch smarujemy kremówką i posypujemy równomiernie cukrem oraz cynamonem. Na długich bokach trójkąta robimy nacięcia, mniej więcej sięgające do środka choinki. Każdy pasek zakręcamy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 18-20 minut, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia, po czym zajadamy.