Babka marchewkowa z rodzynkami i orzechami włoskimi

Drukuj
27.03.2024  Magda

No jak Wielkanoc to babka musi być, nie ma lepszej okazji na to cudowne ciasto. W tym roku baba marchewkowa – decyzja dzieciaków, bezapelacyjna. Wilgotna i słodka dzięki marchewkom, z nutą aromatycznych przypraw, z orzechami i  rodzynkami, a na wierzchu przepyszna polewa z kremowego serka. Czego chcieć więcej? No chyba tylko drugiego kawałka.

Składniki (na formę na babę o pojemności 2 litrów):

  • 2 szklanki tartej na małych oczkach marchewki – około 4-5 sztuk
  • 2 szklanki mąki i trochę do posypania formy
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego i odrobinę do wysmarowania formy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • torebka herbaty

Na wierzch:

  • 100g serka śmietankowego – np. Łaciate
  • 50g miękkiego masła
  • około 3-4 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • około 5 orzechów włoskich
  • łyżka cukrowej posypki

 

Rodzynki przekładamy do szklanki, wkładamy torebkę herbaty i zalewamy wrzątkiem na około centymetr nad poziom rodzynek, odstawiamy. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy olejem – ja wlewamy go odrobinę na dno i ręcznikiem papierowym smaruje ściany. Obsypujemy odrobiną mąki. Odstawiamy.

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysty, jasny jajeczny krem. Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy – cynamon i gałkę.

 

Do masy jajecznej, na przemian z olejem dodajemy suche składniki – trochę oleju cienkim strumykiem i około 1/3 suchych składników – delikatnie miksujemy do połączenia i wykończenia składników. Na sam koniec do ciasta dodajemy  esencję waniliową, marchewkę, orzechy oraz rodzynki odsączone z herbaty i już za pomocą szpatułki delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

 

Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40-45 minut, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babka jest wypieczona. Po upieczeniu studzimy na kratce. Gdy jest już letnia, wyciągamy z blachy i całkowicie studzimy.

 

Przygotowujemy polewę – do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier puder, esencję waniliową i miksujemy aż masło stanie się puszyste i jasne, stanie się go 2 razy więcej. Wtedy dodajemy serek oraz mleko – zaczynamy od 3 łyżek, jeśli konsystencja będzie za gęsta, można dodać jeszcze łyżkę – i miksujemy do połączenia. Gotową polewą smaruje ciasto, w dziurze po kominie też. Orzechy siekamy i posypujemy po wierzchu ciasta. Posypujemy odrobiną cukierkowej posypki.

 

Ciasto jest gotowe do podania, ale fajnie jak wstawimy go na chwilę do lodówki aby polewa stężała. Ciasto przechowujemy w lodówce, owinięte w folię lub w pudełku – wtedy zachowa świeżość.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.