Zupa włoska z ciecierzycą, pomidorkami i szpinakiem

Drukuj
23.01.2019   Magda

Zupa w której aż roi się od smacznych i różnorodnych dodatków to propozycja na jednodaniowy obiad. Na pewno najemy się nią do syta, bo w środku znajdziemy wiele składników, które zapewnią nam pełnym brzuch – ciecierzyca, drobny makaron, pomidorki i szpinak. Aby nie było tylko warzywnie polecam posypać zupę tartym parmezanem – nada dodatkowy smak i kilka sycących kalorii.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • puszka ciecierzycy
  • 150g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki drobnego makaronu – użyłam orzo
  • 1/3 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki suszonego lubczyku
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki drobno startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy

 

Obraną marchewkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Czosnek obieramy. Pomidorki myjemy i kroimy na pół. Szpinak myjemy, duże liście przekrawamy na pół, małe zostawiamy. Cieciorkę odsączamy na sicie i opłukujemy pod bieżącą wodą.

 

Do garnka wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wrzucamy na nią cebulę i marchewkę i smażymy, aż staną się delikatnie miękkie – maksymalnie 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Do tego wyciskamy ząbki czosnku, dodajemy suszony lubczyk, oregano oraz płatki chili i jeszcze minutę smażymy, mieszając.

 

Do garnka wlewamy bulion oraz do tego 2 szklanki wody, dodajemy ciecierzycę i drobny makaron. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy 5 minut, aż makaron będzie al dente. Po tym czasie dodajemy do garnka pokrojone pomidorki koktajlowe, pół puszki krojonych pomidorów oraz liście szpinaku i gotujemy jeszcze 5 minut.

 

Na sam koniec doprawiamy wszystko do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy gorącą, posypaną z wierzchu tartym parmezanem.

 

 



1 thought on “Zupa włoska z ciecierzycą, pomidorkami i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.