Składniki (na 2 porcje):
- 200g makaronu, użyłam Casarecci
- 1 mały por
- 80g wędzonego boczku
- 100g sera gorgonzola
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki gęstej śmietany 12%
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i odstawiamy.
Boczek kroimy w cienkie paski. Pora myjemy, dzielimy na pół, potem jeszcze na pół i kroimy w ćwiartki.
Patelnie mocno rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony boczek – smażymy na dużym ogniu, aż będzie rumiany i chrupiący. Ściągamy boczek z ognia, najlepiej łyżką cedzakową, aby tłuszcz pozostał na patelni. Następnie na patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i wrzucamy pokrojonego pora – smażymy aż stanie się miękki – około 6-7 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie do miseczki wkruszamy około 2/3 sera gorgonzola, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.
Na patelnie z porem wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy łyżkę masła – wszystko razem mieszamy do chwili, aż masło się rozpuści i pokryje makaron. Dodajemy także usmażony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron rozkładamy na talerze, polewamy porcją przygotowanego sosu i posypujemy dużymi okruchami pozostawionego sera. Od razu podajemy.