Makaron z boczkiem, porem i sosem gorgonzola

Drukuj
28.01.2019   Magda

Przepis na ten makaron jest świetnym przykładem, że sos do makaronu nie musi być zawsze ciepły. Chłodny, kremowy, pikantny od sera sos jest miłym kontrastem dla gorącego makaronu ze słodkim od masła porem i chrupiącym boczkiem. Bardzo sycąca i smaczna propozycja, do tego prosta i szybka w wykonaniu. Istna gratka dla wszystkich miłośników makaronów.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu, użyłam Casarecci
  • 1 mały por
  • 80g wędzonego boczku
  • 100g sera gorgonzola
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i odstawiamy.

 

Boczek kroimy w cienkie paski. Pora myjemy, dzielimy na pół, potem jeszcze na pół i kroimy w ćwiartki.

 

Patelnie mocno rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony boczek – smażymy na dużym ogniu, aż będzie rumiany i chrupiący. Ściągamy boczek z ognia, najlepiej łyżką cedzakową, aby tłuszcz pozostał na patelni. Następnie na patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i wrzucamy pokrojonego pora – smażymy aż stanie się miękki – około 6-7 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

 

W międzyczasie do miseczki wkruszamy około 2/3 sera gorgonzola, dodajemy do niego śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

 

Na patelnie z porem wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy łyżkę masła – wszystko razem mieszamy do chwili, aż masło się rozpuści i pokryje makaron. Dodajemy także usmażony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

 

Gotowy makaron rozkładamy na talerze, polewamy porcją przygotowanego sosu i posypujemy dużymi okruchami pozostawionego sera. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.