Składniki (na 3 duże porcje):
- 3 duże czerwone papryki
- 400g mielonej wołowiny
- 100g makaronu orzo lub innego drobnego
- szklanka odcedzonej ciecierzycy
- 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku – odmrażamy przed gotowaniem
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- po płaskiej łyżce suszonego oregano, bazylii, tymianku
- puszka krojonych pomidorów
- 150g sera feta
- 150g pomidorków koktajlowych
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji- opcjonalnie
Nastawiamy piekarnik na 180°. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, rozcięciem do góry. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę na orzo, które gotujemy we wrzącej, dobrze osolonej wodzie przez około 6 minut. Odcedzamy i nie przelewamy wodą.
W tym czasie przygotowujemy farsz – na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy mięso – smażymy, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, aż zacznie się przypiekać – około 8 minut na dużym ogniu. Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy do tego czosnek, dodajemy zioła – oregano, bazylię i tymianek – wszystko razem smażymy, mieszając, przez około 2-3 minuty. Dodajemy odmrożony i odciśnięty z wody szpinak, odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, pół puszki pomidorów oraz podgotowane orzo i dokładnie mieszamy do połączenia. Ściągamy z ognia, dodajemy pokruszoną w palcach fetę – możemy zostawić kawałek na potem do posypania gotowego dania. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli, bo jak wiadomo feta nadaje odpowiednią słoność.
W miseczce łączymy resztę pomidorów w puszce z umytymi i pokrojonymi na pół pomidorkami – te duże przecięłam na pół, małe zostawiłam w całości. Dodałam do nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku i mieszamy.
Upieczone papryki wyciągamy na chwilę z naczynia na talerz, uważając aby ich nie rozerwać. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy. Wkładamy z powrotem papryki i nadziewamy je obficie farszem, z górką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe. Upieczone papryki podajemy polane z wierzchu sosem z pomidorów, udekorowane listkami bazylii i posypane resztką fety, jeśli odłożyliśmy kawałek.
Wyglądają bardzo zachęcająco 🙂