Faszerowane papryki po grecku

Drukuj
10.03.2021   Magda

Faszerowanie warzyw to jest to, zawsze lubię szukać nowych pomysłów co i czym tym razem nafaszerować. Tym razem sięgnęłam po greckie inspiracje na faszerowane papryki, do których dodałam makaron orzo i ser feta – bardzo greckie dodatki, które wpływają na śródziemnomorski klimat tego dania. A aby było jeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 3 duże czerwone papryki
  • 400g mielonej wołowiny
  • 100g makaronu orzo lub innego drobnego
  • szklanka odcedzonej ciecierzycy
  • 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku – odmrażamy przed gotowaniem
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • po płaskiej łyżce suszonego oregano, bazylii, tymianku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 150g sera feta 
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka listków świeżej bazylii do dekoracji- opcjonalnie

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Papryki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, rozcięciem do góry. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę na orzo, które gotujemy we wrzącej, dobrze osolonej wodzie przez około 6 minut. Odcedzamy i nie przelewamy wodą. 

 

W tym czasie przygotowujemy farsz – na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy mięso – smażymy, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, aż zacznie się przypiekać – około 8 minut na dużym ogniu. Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy do tego czosnek, dodajemy zioła – oregano, bazylię i tymianek – wszystko razem smażymy, mieszając, przez około 2-3 minuty. Dodajemy odmrożony i odciśnięty z wody szpinak, odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, pół puszki pomidorów oraz podgotowane orzo i dokładnie mieszamy do połączenia. Ściągamy z ognia, dodajemy pokruszoną w palcach fetę – możemy zostawić kawałek na potem do posypania gotowego dania. Doprawiamy do smaku pieprzem i odrobiną soli, bo jak wiadomo feta nadaje odpowiednią słoność. 

 

W miseczce łączymy resztę pomidorów w puszce z umytymi i pokrojonymi na pół pomidorkami – te duże przecięłam na pół, małe zostawiłam w całości. Dodałam do nich łyżeczkę cukru, sól i pieprz do smaku i mieszamy.

 

Upieczone papryki wyciągamy na chwilę z naczynia na talerz, uważając aby ich nie rozerwać. Na dno naczynia wylewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy. Wkładamy z powrotem papryki i nadziewamy je obficie farszem, z górką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Upieczone papryki podajemy polane z wierzchu sosem z pomidorów, udekorowane listkami bazylii i posypane resztką fety, jeśli odłożyliśmy kawałek.

 



1 thought on “Faszerowane papryki po grecku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *