Delikatny dahl z dynią

Drukuj
10.05.2019   Magda

Inspirowany indyjską kuchnią dahl to chyba moje ulubione danie z soczewicy. Jest to pyszny, gęsty, wege gulasz z aromatycznymi przyprawami, do podania z ryżem. Wersja z dynią, soczystymi pomidorkami i szpinakiem powstała tak naprawdę trochę z przypadku – kawałek dyni został po zupie, pomidorki kupuje w ilościach hurtowych i zawsze są w kuchni a szpinak ostał się po koktajlach. Jeśli nie macie tylko warzywnych ,,resztek” co ja, możecie pominąć, ale nie ukrywam, że dodatek tych wszystkich warzyw czyni dahl jeszcze smaczniejszym i ciekawszym.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • połówka małej dyni piżmowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 centymetrowy kawałek imbiru
  • łyżeczka kurkumy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 100g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta chili – opcjonalnie

 

Przygotowujemy składniki – cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i ścieramy na tarce, to samo robimy z imbirem. Dynię obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w centymetrową kostkę.

 

Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy cebulę – smażymy do zeszklenia, około 2-3 minuty często mieszając. Po tym czasie, dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę – cały czas mieszając, smażymy przez minutę. Dodajemy soczewice, pokrojoną dynię i zalewamy wszystko bulionem. Mieszamy, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. W czasie gotowania sprawdzamy czy soczewica za bardzo nie wchłonęła płynu, jeśli tak się dzieje, dolewamy odrobinę wody.

 

W międzyczasie myjemy pomidorki, które przekrawamy na pół, a także myjemy szpinak i siekamy z grubsza. 

 

Po upływie czasu gotowania, soczewica oraz dynia powinny być już miękkie. Za pomocą widelca, rozdrabniamy część kawałków dyni. Do potrawy dodajemy pomidorki oraz szpinak, mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Na sam koniec dolewamy śmietanki, mieszamy i ściągamy z ognia.

 

Gotowy dalh z soczewicy świetnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym. Dla pikanterii możemy dodać na sam koniec szczyptę płatków chili. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *