Sałatka makaronowa z chrupiącą ciecierzycą i suszonymi pomidorami

Drukuj
17.04.2024  Magda

Uwielbiam chrupiącą, strzelającą cieciorkę z piekarnika – z tą strzelającą nie żartuje, nie raz mi się zdarzyło, że wystrzeliwała mi w trakcie pieczenia. Taki chrupiący dodatek świetnie komponuje się w różnego rodzaju sałatkach. Do tej makaronowej z suszonymi pomidorkami i rukolą świetnie się wpasowała. Do tego bardzo prosty dressing i parmezan który nadaje tego czegoś. Dla mnie idealna propozycja na obiad czy na lunch do pudełka.

Składniki (na 2 porcje):

  • 150g makaronu penne
  • 3 garście rukoli
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 2 łyżki oleju spod pomidorów
  • 1/2 szklanki cieciorki z puszki
  • 4 łyżki parmezanu startego na płatki
  • sól i pieprz do smaku

Na dressing:

  • 3 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy.

 

W międzyczasie możemy przygotować cieciorkę – nastawiamy piekarnik na 180°, blachę do piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Opłukaną cieciorkę wykładamy na papier, polewamy olejem spod pomidorów, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy aby się pokryła wszystkimi składnikami. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągamy blachę, mieszamy cieciorkę i wrzucamy na jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyciągamy.

 

Z podanych składników robimy szybki dressing. Do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy od niego cieciorkę, dressing, pokrojone w paski pomidory, rukolę oraz większość parmezanu – wszystko dokładnie mieszamy.

 

Sałatka jest gotowa do podania, może być nawet jeszcze lekko ciepła od makaronu. Na zimno też jest pyszna, schłodzona w lodówce, ale polecam wtedy dodać rukolę przed samym podaniem. Na wierzch jeszcze trochę parmezanu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.