Składniki (na formę o wymiarach 26x12x7cm):
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka jogurtu – użyłam greckiego
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1/3 szklanki oleju
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
Na lukier:
- 1 białko
- 6 łyżek cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180°.
Do miski wybijamy jajka i dodajemy do nich cukier. Mikserem miksujemy na puszysty, jasnożółty krem. Nie przestając miksować dodajemy po łyżce jogurtu, a następnie wlewamy małym strumieniem olej i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesiane suche składniki dodajemy w porcjach do mokrej masy i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do foremki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wystawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto ostygnie, możemy się zająć przygotowaniem lukru – do białka dodajemy cukier i miksujemy na gęstą, błyszczącą pianę. Następnie dodajemy sok z cytryny i miksujemy do momentu gdy nie będziemy wyczuwać w lukrze kryształów cukru. Gotowym lukrem obficie dekorujemy ciasto.
Iwa, nie ma się co obawiać. Zdradzić Ci sekret? Ciasto, które jest na zdjęciach robiłam po raz pierwszy i wyszło wspaniale. Przepis niezawodny, nic tylko piec.
Jogurt? Olej? Pewny zakalec spod mojej ręki ;( …a tak bardzo chce upiec MOCNO CYTRYNOWE ciasto! Proszę o wskazówki 😀