Wilgotne ciasto cytrynowo-jogurtowe

Drukuj
21.03.2016   Magda

Subtelnie słodkie i intensywnie cytrusowe ciasto to idealny słodki dodatek do popołudniowej kawy. Dodatek jogurtu sprawia, że ciasto będzie nas cieszyło swoim smakiem i świeżością przez dłuższy czas, ponieważ nawet nie zakryte długo zachowuje swoją wilgotność.

Składniki (na formę o wymiarach 26x12x7cm):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jogurtu – użyłam greckiego
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

Na lukier:

  • 1 białko
  • 6 łyżek cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

 

Formę na ciasto smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180°. 

 

Do miski wybijamy jajka i dodajemy do nich cukier. Mikserem miksujemy na puszysty, jasnożółty krem. Nie przestając miksować dodajemy po łyżce jogurtu, a następnie wlewamy małym strumieniem olej i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok.

Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesiane suche składniki dodajemy w porcjach do mokrej masy i chwilę miksujemy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do foremki.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wystawiamy do ostygnięcia. 

 

Gdy ciasto ostygnie, możemy się zająć przygotowaniem lukru – do białka dodajemy cukier i miksujemy na gęstą, błyszczącą pianę. Następnie dodajemy sok z cytryny i miksujemy do momentu gdy nie będziemy wyczuwać w lukrze kryształów cukru. Gotowym lukrem obficie dekorujemy ciasto.

 



2 thoughts on “Wilgotne ciasto cytrynowo-jogurtowe”

  • Iwa, nie ma się co obawiać. Zdradzić Ci sekret? Ciasto, które jest na zdjęciach robiłam po raz pierwszy i wyszło wspaniale. Przepis niezawodny, nic tylko piec.

  • Jogurt? Olej? Pewny zakalec spod mojej ręki ;( …a tak bardzo chce upiec MOCNO CYTRYNOWE ciasto! Proszę o wskazówki 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *