Podwójnie czekoladowe pieczone donuty

Drukuj
 04.02.2016   Magda
Nareszcie! Moja długo wyczekiwana blacha do donutów dotarła i ku mojej radości, zdążyła jeszcze przed Tłustym Czwartkiem. W związku z powyższym, dumnie przedstawiam przepyszne, podwójnie czekoladowe donuty, których przygotowanie jest dziecinnie proste. Dodatkowo, pieczone donuty są o ciut mniej kaloryczne niż pączki smażone na tłuszczu, ale przecież w Tłusty Czwartek nie liczymy kalorii 🙂

Składnii (na 12 donutów):

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • łyżka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Polewa:

  • 5 łyżek tłustego mleka
  • łyżka masła
  • 100g mlecznej czekolady
  • kolorowa posypka

 

Blachę do donutów natłuszczamy – ja używam zwykłego oleju, rozprowadzam go za pomocą ręcznika papierowego. Nagrzewamy piekarnik na 200°.

 

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, żytnią, kakao, sól i proszek do pieczenia. W osobnej misce roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego maślankę, masło oraz cukier – mieszamy, aby cukier odrobinę się w mokrych składnikach rozpuścił.

 

Łączymy suche składniki z mokrymi i za pomocą rózgi lub trzepaczki (mikser nie jest konieczny) dokładnie wszystko mieszamy na jednolite, gęste ciasto. Foremki na donuty napełniamy do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-12 minut. Następnie wyciągamy, chwilę trzymamy w foremce, po czym wyciągamy na kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Przygotowujemy polewę – w rondelku podgrzewamy mleko z masłem i gdy masło się rozpuści, dodajemy drobno posiekaną czekoladę. Ściągamy z ognia i mieszamy wszystko razem na jednolitą, gładką i błyszczącą polewę. Gotową polewę wylewamy na środek talerza po czym zanurzamy w niej donuty, które następnie obsypujemy szczodrze cukrową posypką.  



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.