Muffinki earl grey z borówkami, kruszonką i lukrem

Drukuj
22.08.2022  Magda

Jeśli chcecie wiedzieć jak pyszne jest połączenie soczystych borówek z delikatną nutą herbaty earl grey, musicie sięgnąć po ten wypiek. Nie ma nic prostszego niż muffinki, szybszego i idealnie podzielnego do popołudniowej kawki. Do tego kruszonka, uwielbiam, i lukier, a jakże by inaczej, także z nutą herbacianą.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej i łyżka do obsypania borówek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • około 2/3 szklanki borówek amerykańskich
  • 3 torebki herbaty earl grey
  • około 4 -5 czubatych łyżek cukru pudru – na lukier

Na kruszonkę:

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 100g zimnego masła

 

Zaczynamy od przygotowania naparu herbacianego – w rondelku podgrzewamy mleko, gdy zacznie się gotować, ściągamy z ognia, wkładamy do niego torebki z herbatą i parzymy, pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie okrywamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy jest zimne, wyciągamy torebki z herbatą, dobrze odciskamy, aby cały napar dostał się do mleka. Z naparu odlewamy około 4 łyżki do osobnego naczynka, w którym będziemy robić lukier. Odstawiamy.

 

W czasie gdy napar stygnie, możemy zająć się także kruszonką – do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz dodajemy drobno pokrojone masło. Rozcieramy w palcach masło z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Odstawiamy do lodówki do chwili użycia.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.

 

Do borówek amerykańskich dodajemy łyżkę mąki i ieszamy delikatnie, aby się pokryły małą warstewką mąki – ten zabieg sprawi, ze borówki nie opadną w muffinakch na dno. 

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy olej i wlewamy napar mleczny – tą większą część, nie tą odłożoną do lukru. Dodajemy cukier i mieszamy. Do mokrych składników wsypujemy suchę i chwilę mieszamy, tylko do połączenia – nie mieszamy zbyt długo, ciasto do muffinek tego nie lubi. Dodajemy borówki i bardzo delikatnie mieszamy.

 

Wykładamy gotowe ciasto do papilotek – do około 2/3 wysokości, starając się tak rozdzielić borówki, aby z żadnej nie zabrakło. Na wierzch sypiemy kruszonką – około łyżeczka na muffinkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż pięknie wyrosną i się zarumienią.

 

W tym czasie mleko odłożone do lukru mieszamy z cukrem pudrem – ucieramy lukier do chwili gdy drobinki cukru przestają być wyczuwalne. Jeśli lukier jest za rzadki, można dodać odrobinę więcej cukru pudru.

 

Gotowe muffinki wyciągamy z piekarnika, a po 5 minutach z blachy, na metalową kratkę, do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone polewamy obficie lukrem i zajadamy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.