Ciasto borówkowe z orzechowo-owsianą kruszonką

Drukuj
17.05.2024  Magda

Moja głowa parowała, a pomysłów bylo mnóstwo gdy kupiłam 2 duże kubełki borówek i zabrałam się do tworzenia. Ciasto jest zawsze super pomysłem, tylko myślałam jakie tu zrobić, jakiego jeszcze nie było, coś nowego by się przydało. Finalnie, gonił mnie czas, było już późno, dziecko do spania i tak dosłownie ,,na kolanie” stoworzyłam ciasto w które nie wierzyłam że się uda. Wydawało mi się za gęste gdy wykładałam na blachę, pierwsza myśl – zakalec będzie na bank, zwłaszcza, że postanowiłam zaryzykować i wsypać borówki do środka. I tak wsadziłam do piekarnika i poszłam usypiać dziecko. Gdy wróciłam, aż sama siebie zaskoczyłam – ciasto ,,wychodziło” z blaszki, cudownie rumiane a w domu pachniało, że aż ślinka leciała. Zniknęło w jedno popołudnie, a wieczorem robiłam już je kolejny raz – to chyba najlepsza rekomendacja że jest przepyszne.

Składniki (na tortownice o średnicy około 21cm):

  • szklanka borówek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego – u mnie ze zmieloną laską wanilii
  • 1/3 szklanki oleju
  • odrobinę masła do wysmarowania formy
  • odrobina bułki tartej do wysypania formy

Na kruszonkę:

  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki orzechów pekan – można zastąpić włoskimi
  • szczypta soli
  • 100g masła

Na lukier:

  • 4 czutate łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • skórka z 1/3 cytryny

 

Zaczynamy od kruszonki – rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, opłatki owsiane oraz posiekane na drobno orzechy. Do tego sol oraz cynamon. Wlewamy masło i mieszamy do połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Odstawiamy.

 

Formę do pieczenia wykładamy papierem – ja wykładam dno. Boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°.

 

Suche składniki – mąkę oraz proszek przesiewamy.

 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puszysty, jasny krem. Następnie dodajemy jogurt i miksując, dolewamy powoli olej, mieszamy do połączenia. Dodajemy mąkę i miksujemy, niezbyt długo, tylko do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. 

 

Na dno formy wykładamy połowę przygotowanego ciasta, rozsmarowujemy równomiernie. Na ciasto wysypujemy równomiernie większość borówek – zostawmy kilka ładnych sztuk na wierzch, a na nie sypiemy połowę przygotowanej kruszonki. Następnie reszta ciasta, rozprowadzamy. Posypujemy równomiernie pozostałą kruszonką i układamy kilka borówek na wierzch.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, do zarumienienia. Po tym czasie wyciągamy, odkładamy na kratkę na 10 minut. Po tym czasie polecam ściągnąć obręcz i wyciągnąć blachę spod spodu ciasta – dlatego papier na dno, łatwiej to zrobić. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Robimy lukier – cukier puder ucieramy w moździerzu z sokiem oraz startą skórką do uzyskania jednolitego, dość gęstego lukru – można kontrolować gęstość dodając troszkę więcej soku lub dodatkiem cukru. Gotową polewą polewamy wierzch ciasta i podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *