Waniliowe donuty z kruszonką

Drukuj
12.04.2016   Magda

Magiczna rzecz w tych donutach jest taka, że ledwo wyciągnięte z piekarnika, natychmiast znikają. Często nie zdążą nawet dobrze wystygnąć, a już są pochłaniane i nie dotrzymują do pierwszej porannej kawy. Najbardziej lubię je do śniadania, są delikatne i chrupiące, pięknie pachną i w sumie nie dziwie się, że tak trudno im się oprzeć.

Składniki (na 12 pączków):

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku
  • pół łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko
  • pół szklanki jogurtu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • odrobina oleju do posmarowania blachy

Kruszonka:

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 50g masła

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°, blachę do pieczenia smarujemy olejem. Zaczynamy od zrobienia kruszonki – mąkę i cukier mieszamy w misce, dodajemy bardzo zimne, pokrojone w kawałki masło i za pomocą palców rozcieramy razem składniki, do uzyskania wilgotnej, gruboziarnistej kruszonki.

 

Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek, sodę, sól i gałkę muszkatołową. Do osobnej miski wsypujemy cukier, dodajemy do niego mleko, jogurt, jajko, rozpuszczone masło i za pomocą rózgi cukierniczej wszystko dokładnie mieszamy, aby cukier lekko się rozpuścił – około 3 minut. Następnie do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Za pomocą łyżki wypełniamy foremki do 3/4 wysokości. Na wierzchu posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

 

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, wyciągamy gdy są złociste. Wystawiamy na kratkę do wstępnego ostudzenia, po czym delikatnie wyciągamy je z formy. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.