Babka ajerkoniakowa

Drukuj
08.04.2020   Magda

Babka w Wielkanoc musi być, zwłaszcza taka którą się szybko robi, a efekt i smak jest rewelacyjny. To naprawdę zachęca do pieczenia. Dlaczego babka ajerkoniakowa, no bo przecież jajka w święta po podstawa. Nie martwcie się alkoholem, on w trakcie pieczenia wyparuje, a pozostanie tylko pyszny smak w cieście. Do polewy też nie musicie dodawać ajerkoniaku, wystarczy dodatkowa łyżeczka soku z cytryny, aby lekko rozrzedzić lukier.

Składniki (na średniej wielkości babkę):

  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 100g masła
  • 1/2 szklanku cukru
  • 2 jajka
  • 100ml mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do wysmarowania formy do pieczenia

Na polewę:

  • 1 białko jaja
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka ajerkoniaku
  • łyżeczka soku z cytryny

 

Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju – polecam użyć ręcznika papierowego i wysmarować dokładnie blaszkę.

 

Do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem do połączenia – u mnie pieczenie tej babki wyszło spontanicznie i nie ukrywam, że użyłam masła prosto z lodówki, nie miało to wpływu na konsystencję ciasta, miksowałam jedynie chwilę dłużej niż przy miękkim.

 

Miksując, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy do ciasta proszek do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy. Ajerkoniak łączymy z mlekiem. Do ciasta dodajemy połowę porcję mąki, miksujemy do połączenia, następnie dodajemy połowę płynnych składników – dlatego łączymy ajerkoniak z mlekiem, miksujemy do połączenia. Po tym dodajemy ostatnią porcję mąki, miksujemy, dodajemy mokre składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto powinno być dość gęste.

 

Gotowe ciasto wylewamy do formy, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie, polecam sprawdzić patyczkiem czy jest wypieczona – czy wbity patyczek wychodzi suchy. Wyciągamy do ostygnięcia. Jak blachę da się wziąć już spokojnie w ręce, to polecam obrócić i wyciągnąć ciasto z formy do ostygnięcia.

 

Przygotowujemy lukier – ubijamy białko jajka, polecam dodać je do wysokiego, wąskiego naczynia, lepiej się ubija. W trakcie ubijania, dodajemy po łyżce cukru pudru, ubijamy, aż uzyskamy bardzo gęsty lukier. Jednak tak gęstym ciężko jest ładnie posmarować ciasto. Ubijając polecam rozrzedzić lukier sokiem z cytryną oraz ajerkoniakiem.

 

Gotowym lukrem dekorujemy babkę. Możemy podawać od razu lub poczekać aż lukier lekko przyschnie.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.