Składniki (na średniej wielkości babkę):
- 1/2 szklanki ajerkoniaku
- 100g masła
- 1/2 szklanku cukru
- 2 jajka
- 100ml mleka
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- odrobina oleju do wysmarowania formy do pieczenia
Na polewę:
- 1 białko jaja
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżka ajerkoniaku
- łyżeczka soku z cytryny
Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Blachę do pieczenia smarujemy odrobiną oleju – polecam użyć ręcznika papierowego i wysmarować dokładnie blaszkę.
Do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem do połączenia – u mnie pieczenie tej babki wyszło spontanicznie i nie ukrywam, że użyłam masła prosto z lodówki, nie miało to wpływu na konsystencję ciasta, miksowałam jedynie chwilę dłużej niż przy miękkim.
Miksując, dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy do ciasta proszek do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy. Ajerkoniak łączymy z mlekiem. Do ciasta dodajemy połowę porcję mąki, miksujemy do połączenia, następnie dodajemy połowę płynnych składników – dlatego łączymy ajerkoniak z mlekiem, miksujemy do połączenia. Po tym dodajemy ostatnią porcję mąki, miksujemy, dodajemy mokre składniki i miksujemy do całkowitego połączenia. Ciasto powinno być dość gęste.
Gotowe ciasto wylewamy do formy, rozprowadzamy równomiernie i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po tym czasie, polecam sprawdzić patyczkiem czy jest wypieczona – czy wbity patyczek wychodzi suchy. Wyciągamy do ostygnięcia. Jak blachę da się wziąć już spokojnie w ręce, to polecam obrócić i wyciągnąć ciasto z formy do ostygnięcia.
Przygotowujemy lukier – ubijamy białko jajka, polecam dodać je do wysokiego, wąskiego naczynia, lepiej się ubija. W trakcie ubijania, dodajemy po łyżce cukru pudru, ubijamy, aż uzyskamy bardzo gęsty lukier. Jednak tak gęstym ciężko jest ładnie posmarować ciasto. Ubijając polecam rozrzedzić lukier sokiem z cytryną oraz ajerkoniakiem.
Gotowym lukrem dekorujemy babkę. Możemy podawać od razu lub poczekać aż lukier lekko przyschnie.