- ½ opakowania ciasta francuskiego
- 1 średnia cukinia, starta na grubych oczkach
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków oregano (może być szczypta suszonego)
- 3-4 plasterki sera camembert
- 1 łyżka oliwy
- grubo mielony pieprz
- sól
- odrobina masła do wysmarowania foremek
- odrobina mąki do podsypania ciasta i foremek
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku – będzie wtedy gorzki. Następnie dodajemy cukinię, odrobinę soli i wszystko razem smażymy około 5 minut. Odstawiamy.
Na blat lub stolnice posypujemy odrobinę mąki, rozkładamy ciasto i wałkujemy. Na wałku przenosimy ciasto na wysmarowaną masłem i posypane mąką foremki, dociskamy brzegi, przejeżdżamy wałkiem po krawędziach w celu usunięcia nadmiaru ciasta. Na środek tart wykładamy cukinię, następnie układamy plasterki camembert. Na wierzchu posypujemy oregano i grubo mielony pieprz.Foremki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 200º na około 20-25 minut, do chwili gdy brzegi zrobią się złociste. Podajemy ciepłe, wyciągnięte z foremek.