Kotlety mielone z fetą i w płatkach kukurydzianych

Drukuj
03.02.2018   Magda

Tak dobrze znane nam kotlety mielone z lekkim twistem – z soczystym, kremowym środkiem z sera feta oraz z mega chrupiącą panierką, na pewno posmakują wszystkim. Ten pomysł to miła i smaczna propozycja na obiad, ale taki kotlet do bułki też jest super.

Składniki (na 8 kotletów):

  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duże jajko
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • pieprz do smaku
  • 150g sera feta
  • łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • olej do smażenia
  • płatki kukurydziane do panierowania

 

Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie. Cebulę szatkujemy na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, dodajemy cebulę, którą podsmażamy, aż się lekko podpiecze – około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Na talerz przekładamy fetę, dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz oregano i rozgniatamy wszystko widelcem na jednolitą masę. Dzielimy masę na 8 części.

 

Mięso przekładamy do miski, dodajemy do niego podsmażoną cebulę razem z tłuszczem, odciśniętą z wody i rozdrobnioną na mniejsze kawałki bułkę, jajko oraz pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. W misce dzielimy mięso na mniej więcej 8 części.

 

Na talerz wysypujemy płatki kukurydziane, które lekko rozgniatamy w dłoniach na mniejsze kawałki. Każdą porcję mięsa rozpłaszczamy na płaski placek, w środku robimy wgłębienie do którego wkładamy porcję sera, przykrywamy mięsem i formujemy kształtny, spłaszczony, okrągły kotlet. Każdy kotlet panierujemy w rozdrobionych płatka kukurydzianych.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest dobrze rozgrzany, smażymy porcjami kotlety z obu stron na złocisty kolor. Podajemy gorące, np. z zapiekaną z przepisu poniżej.

 

MINI ZAPIEKANKI Z ZIEMNIAKÓW I CUKINI

Składniki (na 3 porcje):

  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 średnia cukinia
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki żółtego startego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania foremek

 

Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w dobrze osolonej wodzie – około 15 minut, aż nóż będzie wchodził z nie łatwo, ale w środku będą jeszcze lekko dente. Odcedzamy i odstawiamy do lekkie ostudzenia. Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremki do zapiekania smarujemy masłem.

 

Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki, ostudzone ziemniaki także kroimy w plasterki. Do foremek układamy warstwę z plastrów ziemniaków, następnie z cukini – doprawiamy solą i pieprzem. Na to kładziemy po łyżce śmietany i rozsmarowujemy. Po czym układamy kolejną warstwę ziemniaków, cukinii, doprawiamy, rozsmarowujemy śmietanę. Układamy nie więcej niż 2 warstwy. Na sam wierzch, posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku 20-25 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.