Tartaletki z gruszkami i twarogiem

Drukuj
24.08.2018   Magda

Sąsiadka obdarowała mnie reklamówką pięknych gruszek, musiała zauważyć chyba jak tęsknie za nimi patrzyłam przez okno… Tak pięknie czerwieniły się już na gałęziach… Z tak cudownych owoców aż żal nie skorzystać, dlatego w te pędy zabrałam się za zrobienie tych tartaletek. Łączą one w sobie elementy delikatnie śmietankowego sernika, migdałowo-owsianek kruszonki oraz kruchego, pełnoziarnistego ciasta. Do tego zdrowego połączenia idealnie pasują dojrzałe, słodkie gruszki. Obowiązkowy wypiek dla wszystkich uwielbiających gruszki.

Składniki (na 4 tartaletki o średnicy ok. 12cm):

  • szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zimnego masła

Na masę twarogową:

  • 250g chudego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka budyniu śmietankowego

Na kruszonkę:

  • 2 łyżki blanszowanych migdałów
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 50g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 2 średnie, dojrzałe gruszki
  • łyżka soku z cytryny
  • odrobina masła do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do wysypania foremek

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta – do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto palcami, aż ciasto zacznie przypominać lekko mokry piasek. Wtedy dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać na jednolite, sprężyste ciasto – maksymalnie 3 minut. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki do chwili użycia.

 

Robimy kruszonkę – do robota z ostrzem wrzucamy migdały oraz płatki owsiane i rozdrabniamy. Rozdrobnione składniki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Rozdrabniamy masło z suchymi składnikami do utworzenia się mokrej, zlepionej w małe grudki kruszonki. Całość wstawiamy do lodówki do chwili użycia.

 

Chudy twaróg przekładamy do robota kuchennego z ostrzami, dodajemy cukier, budyń i mielimy na gładko. Możemy do tego też użyć blendera lub użyć mielonego twarogu i wtedy tylko wszystko bardzo dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy.

 

Gruszki myjemy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w średniej grubości plastry, które następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.

 

Wyciągamy ciasto z lodówki i wyklejamy nim dokładnie foremki. Nie polecam rozwałkowywać tego ciasta, mimo chłodzenia pozostaje ono i tak dosyć lepkie, a lepiej nie używać już do niego więcej mąki. Nakłuwamy widelcem spody ciasta.

 

Na ciasto wykładamy masę twarogową – wychodzi około 1,5 łyżka na tartaletkę. Równomiernie rozprowadzamy i wyrównujemy wierzch. Na twaróg układamy plastry gruszki, które następnie posypujemy obficie przygotowaną kruszonką.

 

Tartaletki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut do zarumienienia się ciasta i kruszonki. Wystawiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone, wyciągamy z foremek i podajemy. Niezjedzone kawałki przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.