Składniki (na 2 tartaletki o średnicy ok. 12 cm):
- ½ opakowania ciasta francuskiego
- 4-5 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
- 50g sera feta
- kilka gałązek tymianku (może być szczypta suszonego)
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy
- grubo mielony pieprz
- odrobina masła do wysmarowania foremek
- odrobina mąki do podsypania ciasta i foremek
W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do chwili, gdy będzie miękka, często mieszając. Dodajemy ocet, cukier, mieszamy i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez chwilę. Odstawiamy.
Na blat lub stolnice posypujemy odrobinę mąki, rozkładamy ciasto i wałkujemy. Na wałku przenosimy ciasto na wysmarowaną masłem i posypane mąką foremki, dociskamy brzegi, przejeżdżamy wałkiem po krawędziach w celu usunięcia nadmiaru ciasta. Na środek tart wykładamy karmelizowaną cebulę. Następnie układamy przepołowione pomidorki, kruszymy kawałki fety, posypujemy listkami tymianku i grubo mielonym pieprzem.
Foremki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 200º na około 20-25 minut, do chwili gdy brzegi zrobią się złociste.
Smaczne połączenie smaków 😉 Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej!