Tartaletki z karmelizowaną cebulą, pomidorami i fetą

Drukuj
01.09.2014   Magda

Głównym znakiem rozpoznawczym tej tarty jest ciekawe połączenie smaków – słodkiej karmelizowanej cebulki, soczystych, kwaskowych pomidorków i słonego sera feta. Małe tartaletki z kolorowym nadzieniem bardzo ładnie się prezentują, dlatego często podaję je na wieczorne spotkania ze znajomymi. Jednak jeśli ktoś nie posiada małych foremek, może zrobić dużą tartę i wtedy zamiast pomidorków koktajlowych ułożyć na wierzchu plastry dużego pomidora – też będzie ładnie wyglądać.

Składniki (na 2 tartaletki o średnicy ok. 12 cm):

  • ½ opakowania ciasta francuskiego
  • 4-5 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki lub ćwiartki
  • 50g sera feta
  • kilka gałązek tymianku (może być szczypta suszonego)
  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1  łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy
  • grubo mielony pieprz
  • odrobina masła do wysmarowania foremek
  • odrobina mąki do podsypania ciasta i foremek

 

W rondlu rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do chwili, gdy będzie miękka, często mieszając. Dodajemy ocet, cukier, mieszamy i smażymy na średnim ogniu jeszcze przez chwilę. Odstawiamy.

 

Na blat lub stolnice posypujemy odrobinę mąki, rozkładamy ciasto i wałkujemy. Na wałku przenosimy ciasto na wysmarowaną masłem i posypane mąką foremki, dociskamy brzegi, przejeżdżamy wałkiem po krawędziach w celu usunięcia nadmiaru ciasta. Na środek tart wykładamy karmelizowaną cebulę. Następnie układamy przepołowione pomidorki, kruszymy kawałki fety, posypujemy listkami tymianku i grubo mielonym pieprzem.

 

Foremki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 200º na około 20-25 minut, do chwili gdy brzegi zrobią się złociste.

 



1 thought on “Tartaletki z karmelizowaną cebulą, pomidorami i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *