Pizza Serrano

Drukuj
29.06.2013   Magda
Lepsza niż we włoskiej restauracji, bo zrobiona własnoręcznie w zaciszu naszych kuchni, chrupiąca, na cienkim cieście, z aromatycznymi dodatkami pizza Serrano to królowa mojego stołu. Jej nazwa pochodzi od użytej w przepisie hiszpańskiej, suszonej szynki, o charakterystycznym słonawym, dymnym smaku.

Składniki (na 2 średnie pizze):

  • 300g mąki pszennej i trochę do podsypania
  • 200ml ciepłej wody
  • 8g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Dodatki do pizzy:

  • 1 kulka mozzarelli
  • 8 plasterków szynki Serrano
  • 20 pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół
  • kilka listków świeżej bazylii
  • grubo mielony pieprz

Sos do pizzy:

  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy

 

Na stolnice przesiewamy mąkę i w kopczyku robimy dziurę. Wlewamy do dziury wodę i widelcem zgarniamy z brzegów kopczyka mąkę, mieszając ją z wodą. Gdy masa ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodajemy oliwę, drożdże, sól i w dalszym ciągu widelcem zgarniamy mąkę. Gdy na widelcu utworzy nam się porządna gruda ciasta, obsypujemy mąką stolnice i rękami wyrabiamy ciasto przez dobre 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Rękami tworzymy z niego kulę, przekładamy do miski, przykrywamy wilgotną kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

 

W międzyczasie jak ciasto rośnie, robimy sos na pizzę.  Obrany i posiekany na drobno czosnek podsmażamy na łyżce oliwy, uważając by się nie przypalił. Następnie dodajemy puszkę pomidorów – jeśli używamy całych pomidorów,a nie krojonych, to rozgniatamy je łyżką. Następnie dodajemy sól, pieprz, cukier oraz bazylię razem z gałązkami. Mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut. Następnie ściągamy sos z ognia i przecieramy go przez drobne sito. Przetarty gładki sos wlewamy ponownie na patelnię i gotujemy przez 10-15 minut aby nadmiar płynu się zredukował. Odstawiamy, aby lekko przestygnął.

 

Nagrzewamy piekarnik do 220° na 15 minut przed zagniataniem ciasta. Jeżeli pieczemy pizzę na płycie kamiennej (ja użyłam zwykłego kafelka), wkładamy ją do piekarnika aby także się nagrzała. Jeśli natomiast pieczemy na blaszce z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia i nie nagrzewamy wcześniej.

 

Po wyznaczonym czasie, na obsypaną mąką stolnice wyciągamy wyrośnięte ciasto i dzielimy na dwie mniejsze kule. Jedną kulkę przykrywamy ściereczką, a drugą wyrabiamy przez minutę. Następnie rozciągamy ciasto, oprószamy mąką wałek i rozwałkowujemy ciasto starając się mu nadać odpowiedni kształt. Gotowy spód przekładamy na blachę do pieczenia lub jeśli pieczemy na kamieniu – wyciągamy go na chwilę z piekarnika i zsuwamy ciasto ze stolnicy.

 

Połowę gotowego sosu wylewamy na spód i rozsmarowujemy łyżką. Następnie układamy połowę przygotowanych dodatków– rozkładamy pomidorki, plasterki szynki rwiemy w palcach i rozkładamy pomiędzy pomidorkami, połowę mozzarelli też rwiemy w palcach i układamy na wierz. Pizzę wkładamy do piekarnika.

 

Pizzę pieczemy około 12-15 minut (na kamieniu pizza piecze się szybciej), do chwili gdy boki staną się złociste – możemy też sprawdzić nożem czy ciasto jest już gotowe – powinno być chrupiące, ale nie spalone.

 

Gotową pizzę kroimy w trójkąty, posypujemy świeżą bazylią i mielonym pieprzem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *