Naleśniki ze szpinakiem i sosem z sera Lazur

Drukuj
04.06.2014   Magda 

Gdy byłam mała, naleśniki na słono nie miały racji bytu. Zawsze tylko słodkie z serem, ewentualnie z dżemem lub posypane jedynie cukrem pudrem. Obecnie, wytrawne naleśniki, a tym bardziej te ze szpinakiem, to już klasyka. Podawane z sosem z sera Lazur można podać nie tylko na obiad, ale także na elegancką kolację.

Składniki na naleśniki (około 8 sztuk):

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
  • około 1,5 szklanki mąki – zależy od gęstości ciasta
  • 4 łyżki gazowanej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • mały pęczek szczypiorku

Farsz do naleśników:

  • 4 garści świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g serka kanapkowego naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

Sos z sera Lazur:

  • 100g sera Lazur z niebieską pleśnią
  • 100ml śmietanki kremówki
  • grubo mielony zielony pieprz

 

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – do miski wlewamy mleko, zwykłą wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Roztrzepujemy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę – dodajemy ją do chwili, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość ciasta. Odstawiamy ciasto na około 20 minut. Przygotowujemy farsz do naleśników – cebulę obieramy i siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę przez około 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy uważając aby się nie spalił. Umyty szpinak dodajemy na patelnię i smażymy około 7 minut – w tym czasie zmniejszy bardzo objętość, puści sok i się poddusi. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego serek śmietankowy i dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

W rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser Lazur – za pomocą rózgi łączymy ser ze śmietaną. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby nie ostygnął.

 

Na patelnię do smażenia naleśników wlewamy kropelkę oleju i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Patelnię dobrze rozgrzewamy. Odstawione ciasto zgęstniało, dlatego przed smażeniem dodajemy do niego wodę gazowaną i mieszamy. Na patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.Naleśniki przekładamy farszem szpinakowym, składamy na cztery i układamy na talerzu. Polewamy ciepłym sosem z sera Lazur i zaraz serwujemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *