Składniki na naleśniki (około 8 sztuk):
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju, plus kropla do wysmarowania patelni
- około 1,5 szklanki mąki – zależy od gęstości ciasta
- 4 łyżki gazowanej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- mały pęczek szczypiorku
Farsz do naleśników:
- 4 garści świeżego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 100 g serka kanapkowego naturalnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
Sos z sera Lazur:
- 100g sera Lazur z niebieską pleśnią
- 100ml śmietanki kremówki
- grubo mielony zielony pieprz
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe – do miski wlewamy mleko, zwykłą wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Roztrzepujemy rózgą i stopniowo dodajemy mąkę – dodajemy ją do chwili, gdy uzyskamy odpowiednią gęstość ciasta. Odstawiamy ciasto na około 20 minut. Przygotowujemy farsz do naleśników – cebulę obieramy i siekamy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę przez około 5 minut. Następnie dodajemy czosnek i chwilę podsmażamy uważając aby się nie spalił. Umyty szpinak dodajemy na patelnię i smażymy około 7 minut – w tym czasie zmniejszy bardzo objętość, puści sok i się poddusi. Ściągamy z ognia, dodajemy do niego serek śmietankowy i dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej pokrojony w kostkę ser Lazur – za pomocą rózgi łączymy ser ze śmietaną. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby nie ostygnął.
Na patelnię do smażenia naleśników wlewamy kropelkę oleju i rozsmarowujemy ręcznikiem papierowym. Patelnię dobrze rozgrzewamy. Odstawione ciasto zgęstniało, dlatego przed smażeniem dodajemy do niego wodę gazowaną i mieszamy. Na patelnię wylewamy porcję ciasta i smażymy na złoto naleśniki z obu stron.Naleśniki przekładamy farszem szpinakowym, składamy na cztery i układamy na talerzu. Polewamy ciepłym sosem z sera Lazur i zaraz serwujemy.