Ziemniaki z grilla z masełkiem czosnkowym

Drukuj
24.07.2014   Magda

Ziemniaczki z masełkiem czosnkowym to tradycyjny i łatwy w wykonaniu dodatek do grilla, pasują do mięsa i ryb, ale solo także smakują pysznie. Masełko z przepisu może także posłużyć jako smarowidło na pieczywo, które także możemy wrzucić na grilla i podpiec na złocisto. 

Składniki (na 2 porcje): 

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • duża szczypta soli
  • grubo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego koperku

 

Ziemniaki szorujemy ostrą gąbką, wkładamy w skórce do garnka i zalewamy zimną wodą do poziomu ziemniaków. Solimy i wstawiamy na gaz. Ziemniaki gotujemy około 10 minut od momentu wrzenia wody. Następnie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.W międzyczasie, przygotowujemy masełko – czosnek przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia, następnie posypujemy solą i rozcieramy nożem na gładko. Do miękkiego masła dodajemy roztarty czosnek, pietruszkę, koperek,pieprz i wszystko dokładnie łączymy za pomocą widelca.

 

Za pomocą noża nacinamy z jednej strony podgotowane ziemniaki – może być na krzyż lub w pionowe paski. Układamy ziemniaki nad żarem. Na każdym z nich układamy po kawałeczku masła, najpierw z jednej strony, potem z drugiej. Ziemniaki pieczemy około 30 minut, często obracając i układając kawałki masła na wierzch. Przypieczone podajemy jako dodatek do mięsa. 

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.