Składniki (na 2-4 porcje):
- 4 okrągłe cukinie
- 400g mielonej wołowiny
- 100g ryżu
- puszka krojonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżka siekanej bazylii
- łyżka siekanej pietruszki
- 50g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Cukinie myjemy dokładnie z zewnątrz. Ostrym nożem odcinamy wierzch cukinii, a następnie za pomocą łyżki wydrążamy środek cukinii – uwaga aby nie uszkodzić skórki i pozostawić około 4mm warstwę miąższu. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso – smażymy mięso na dużym ogniu, często mieszając i rozdrabniając, aż będzie dobrze przyrumienione. Mięso ściągamy z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy. Na patelnię po smażeniu dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach tymianek i oregano i smażymy mieszając jeszcze przez minutę. Do tego dodajemy ryż, puszkę pomidorów, którą opłukujemy szklanką wody i wlewamy także na patelnię. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut do chwili gdy ryż jest miękki. Ściągamy z ognia. Dodajemy z powrotem upieczone mięso, starty ser, posiekaną bazylię, pietruszkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i na chwilę odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180°. Do foremki do pieczenia wkładamy cukinię. Każdą z nich napełniamy farszem, dociskamy aby jak najwięcej się zmieściło. Przykrywamy odciętymi wierzchami. Na dno foremki wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do chwili gdy cukinie są miękkie – około 30 minut.
Gotowe cukinie podajemy gorące, można ozdobić świeżymi listkami bazylii.