Okrągła faszerowana cukinia

Drukuj
29.05.2018   Magda

Co tak zjawiskowo prezentuje się na talerzu? Toż to przecudnej urody faszerowane okrągłe cukinie, które w smaku są jeszcze lepsze niż wyglądają. W środku znajdziemy mięsny farsz i ciągnące się wąsy z sera. Danie do całkowitego zjedzenia – tak pieczona cukinia jest soczysta, idealnie miękka a od środka przesiąknięta smakami z farszu. Każda cukinia to mała bomba smakowa.

Składniki (na 2-4 porcje):

  • 4 okrągłe cukinie
  • 400g mielonej wołowiny
  • 100g ryżu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka siekanej bazylii
  • łyżka siekanej pietruszki
  • 50g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

Cukinie myjemy dokładnie z zewnątrz. Ostrym nożem odcinamy wierzch cukinii, a następnie za pomocą łyżki wydrążamy środek cukinii – uwaga aby nie uszkodzić skórki i pozostawić około 4mm warstwę miąższu. Odstawiamy.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy mięso – smażymy mięso na dużym ogniu, często mieszając i rozdrabniając, aż będzie dobrze przyrumienione. Mięso ściągamy z patelni, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. 

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy. Na patelnię po smażeniu dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut, aż zmięknie. Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach tymianek i oregano i smażymy mieszając jeszcze przez minutę. Do tego dodajemy ryż, puszkę pomidorów, którą opłukujemy szklanką wody i wlewamy także na patelnię. Zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy 10-12 minut do chwili gdy ryż jest miękki. Ściągamy z ognia. Dodajemy z powrotem upieczone mięso, starty ser, posiekaną bazylię, pietruszkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i na chwilę odstawiamy.

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Do foremki do pieczenia wkładamy cukinię. Każdą z nich napełniamy farszem, dociskamy aby jak najwięcej się zmieściło. Przykrywamy odciętymi wierzchami. Na dno foremki wlewamy odrobinę wody. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do chwili gdy cukinie są miękkie – około 30 minut.

 

Gotowe cukinie podajemy gorące, można ozdobić świeżymi listkami bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *