Pizza cztery sery z pesto pietruszkowym

Drukuj
 24.11.2016   Magda
Pizza 4 sery należy do moich ulubionych, a jeśli gdzieś wcześniej mówiłam to o innej pizzy – odwołuje! To jest numer jeden, a przekonałam się o tym zajadając ją ostatnio późno w nocy, bez wyrzeczeń, po przejrzeniu całej listy innych równie dobrych pizzy. Stwierdziłam, że taki klasyk jest najlepszy. Oczywiście, taka zamawiana to nic w porównaniu z domową – taka jest jeszcze pyszniejsza. Smaki są bardzo intensywne, jednak trzeba przyznać, trochę ciężkie. Ja, dla równowagi podaje tą pizzę ze świeżym pesto pietruszkowych, jego odświeżający smak świetnie do tej pizzy pasuje.

Składniki na dużą, cienką pizzę:

  • 300g mąki i trochę do podsypania
  • 150ml ciepłej wody
  • 7 g suchych drożdzy
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
Na wierzch:
  • 100g sera camembert naturalnego
  • 100g sera z niebieską pleśnią
  • kulka mozzarelli
  • 100g tartego żółtego sera – u mnie ostry tylżycki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Na pesto:
  • pół pęczku natki pietruszki
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Do miski przesiewamy mąkę i na środku robimy dziurę. Wlewamy do dziury wodę i widelcem zgarniamy z brzegów kopczyka mąkę, mieszając ją z wodą. Gdy masa ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodajemy oliwę, drożdże, sól i w dalszym ciągu widelcem zgarniamy mąkę. Gdy na widelcu utworzy nam się porządna gruda ciasta, obsypujemy mąką blat roboczy i rękami wyrabiamy ciasto przez dobre 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Rękami tworzymy z niego kulę, przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy wilgotną kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

W międzyczasie możemy przygotować szybki sos pomidorowy i pesto. Na sos przekładamy koncentrat pomidorowy do miseczki, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte w dłoniach oregano, oliwę oraz sól i pieprz do smaku – dokładnie mieszamy. Na pesto zaczynamy od prażenia na gorącej patelni ziaren słonecznika, aż delikatnie się zarumienią. Przesypujemy je do robota kuchennego, dodajemy umytą i z grubsza posiekaną pietruszkę, oliwę, sól i pieprz do smaku i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej emulsji. Odstawiamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski na podsypany mąką blat i wyrabiamy około 5 minut, aby zrobiło się rozciągliwe. Następnie, rozwałkowujemy je na wielkość blachy, na cienki placek. Przekładamy na blachę a na brzegach tworzymy niewielki rant. Przygotowany wcześniej sos rozsmarowujemy równomiernie na pizzy.

 

Żółty ser trzemy na tarce i posypujemy go na wierzch sosu. Następnie, układamy pokrojony w plastry camembert. Na to rozkruszamy niebieski ser a całość pokrywamy rozrywanymi w rękach kawałkami mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, możemy po tym czasie sprawdzić końcem noża czy pizza jest gotowa – ciasto na brzegach powinno być chrupiące, twarde i zarumienione.

 

Podajemy prosto z pieca, z przygotowanym wcześniej pesto, który pod wpływem ciepła pizzy zacznie pięknie pachnieć.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *