Składniki na dużą, cienką pizzę:
- 300g mąki i trochę do podsypania
- 150ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdzy
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 100g sera camembert naturalnego
- 100g sera z niebieską pleśnią
- kulka mozzarelli
- 100g tartego żółtego sera – u mnie ostry tylżycki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka suszonego oregano
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczku natki pietruszki
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Do miski przesiewamy mąkę i na środku robimy dziurę. Wlewamy do dziury wodę i widelcem zgarniamy z brzegów kopczyka mąkę, mieszając ją z wodą. Gdy masa ma konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, dodajemy oliwę, drożdże, sól i w dalszym ciągu widelcem zgarniamy mąkę. Gdy na widelcu utworzy nam się porządna gruda ciasta, obsypujemy mąką blat roboczy i rękami wyrabiamy ciasto przez dobre 10 minut. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i dobrze napowietrzone. Rękami tworzymy z niego kulę, przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy wilgotną kuchenną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
W międzyczasie możemy przygotować szybki sos pomidorowy i pesto. Na sos przekładamy koncentrat pomidorowy do miseczki, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte w dłoniach oregano, oliwę oraz sól i pieprz do smaku – dokładnie mieszamy. Na pesto zaczynamy od prażenia na gorącej patelni ziaren słonecznika, aż delikatnie się zarumienią. Przesypujemy je do robota kuchennego, dodajemy umytą i z grubsza posiekaną pietruszkę, oliwę, sól i pieprz do smaku i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej emulsji. Odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski na podsypany mąką blat i wyrabiamy około 5 minut, aby zrobiło się rozciągliwe. Następnie, rozwałkowujemy je na wielkość blachy, na cienki placek. Przekładamy na blachę a na brzegach tworzymy niewielki rant. Przygotowany wcześniej sos rozsmarowujemy równomiernie na pizzy.
Żółty ser trzemy na tarce i posypujemy go na wierzch sosu. Następnie, układamy pokrojony w plastry camembert. Na to rozkruszamy niebieski ser a całość pokrywamy rozrywanymi w rękach kawałkami mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, możemy po tym czasie sprawdzić końcem noża czy pizza jest gotowa – ciasto na brzegach powinno być chrupiące, twarde i zarumienione.
Podajemy prosto z pieca, z przygotowanym wcześniej pesto, który pod wpływem ciepła pizzy zacznie pięknie pachnieć.