Tarta z boczkiem, camembertem i borówką

Drukuj
01.02.2021   Magda

Jedno z moich ulubionych zestawów smakowych to ser camembert – delikatny i kremowy, do tego wyrazisty wędzony boczek i słodko-kwaśna borówka dla kontrastu. Korzystam z tego zestawu komponując tosty, bagietki, pizzę a w tym wypadku nawet wytrawną tarte. Jest przepyszna, bardzo prosta i do wykonania na szybki obiad. U mnie zniknęła w chwilę, wszyscy mlaskali z zachwytu. 

Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150g plasterków wędzonego, surowego boczku
  • opakowanie sera camembert
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Na zalewę:

  • opakowanie serka wiejskiego, gęstego
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 3 duże jaja
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • dżem z borówki lub żurawiny

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy ją gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam kawałkiem po odcięciu nadmiaru ciasta z boków.

 

Cebulę obieramy i kroje w bardzo cienkie pióra. Ser camembert kroje w plastry. 

 

Robimy zalewę – do miski wybijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Dodajemy do nich śmietankę oraz serek wiejski, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

 

Na dno ciasta rozsypujemy równomiernie połowę przygotowanej cebuli, rozdzielając ją delikatnie w palcach. Na cebulę rozkładamy połowę wędzonego boczku – ja w rękach lekko rozrywałam cienkie plasterki i rozłożyłam równomiernie. Na to wszystko układamy połowę pokrojonego sera. Całość posypujemy połową przygotowanego tymianku oraz doprawiamy pieprzem. Wylewamy około 2/3 zalewy jajeczno-śmietanowej. Układamy kolejną warstwę – piórka cebuli, plasterki boczku – można ładniej rozłożyć, bo będę widoczne na wierzchu tarty, ser camembert – podobnie jak boczek można ładnie rozłożyć. Posypujemy tymiankiem, odrobiną pieprzu, wylewamy równomiernie resztę zalewy.

 

Tak przygotowaną tarte wkładamy do zapieczenia na 25-30 minut – środek powinien być rumiany i ścięty – podczas pieczenie może się podnieść, ale opadnie po wyciągnięciu z piekarnika. Brzegi ciasta powinny być złociste i chrupiące.

 

Gotową tarte podajemy na ciepło, z dżemem z borówki lub żurawiny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.