Składniki (na tartę o średnicy około 31cm):
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150g plasterków wędzonego, surowego boczku
- opakowanie sera camembert
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Na zalewę:
- opakowanie serka wiejskiego, gęstego
- 200ml śmietanki kremówki
- 3 duże jaja
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- dżem z borówki lub żurawiny
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy ją gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam kawałkiem po odcięciu nadmiaru ciasta z boków.
Cebulę obieramy i kroje w bardzo cienkie pióra. Ser camembert kroje w plastry.
Robimy zalewę – do miski wybijamy jajka, rozkłócamy widelcem. Dodajemy do nich śmietankę oraz serek wiejski, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na dno ciasta rozsypujemy równomiernie połowę przygotowanej cebuli, rozdzielając ją delikatnie w palcach. Na cebulę rozkładamy połowę wędzonego boczku – ja w rękach lekko rozrywałam cienkie plasterki i rozłożyłam równomiernie. Na to wszystko układamy połowę pokrojonego sera. Całość posypujemy połową przygotowanego tymianku oraz doprawiamy pieprzem. Wylewamy około 2/3 zalewy jajeczno-śmietanowej. Układamy kolejną warstwę – piórka cebuli, plasterki boczku – można ładniej rozłożyć, bo będę widoczne na wierzchu tarty, ser camembert – podobnie jak boczek można ładnie rozłożyć. Posypujemy tymiankiem, odrobiną pieprzu, wylewamy równomiernie resztę zalewy.
Tak przygotowaną tarte wkładamy do zapieczenia na 25-30 minut – środek powinien być rumiany i ścięty – podczas pieczenie może się podnieść, ale opadnie po wyciągnięciu z piekarnika. Brzegi ciasta powinny być złociste i chrupiące.
Gotową tarte podajemy na ciepło, z dżemem z borówki lub żurawiny.