Świeży makaron z pesto z rukoli i pieczonymi pomidorkami

Drukuj
06.06.2018   Magda

Letnie dni zachęcają do spożywania prostych, szybkich, opartych na świeżych smakach dań.  Świeży makaron z domowym pesto, a do tego słodkie od słońca pomidorki świetnie wpisują się w temat letniego obiadu. Przygotowanie jest ekspresowe i proste a efekt smakowy bardzo zadowalający. Lekko pikantne pesto z rukoli, ze słodką nutą pieczonego czosnku, a do tego aromatyczne, pieczone pomidory to duet doskonały. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g świeżego makaronu – użyłam tagliatelle z Lidla
  • 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • odrobina oliwy z oliwek do skropienia
  • sól i pieprz do smaku

Pesto z rukoli:

  • 50g rukoli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka orzeszków piniowych

 

Zaczynamy od upieczenia pomidorków – piekarnik nagrzewamy do 180*. Umyte pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy nieobrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut – pomidorki powinny delikatnie popękać, a sam zapach czosnku i rozmarynu sugerować, że jest gotowe. Z naczynia wykładamy ząbki czosnku do użycia do pesto, wyrzucamy rozmaryn, bo spełnił już swoją rolę, a pomidorki wstawiamy do wyłączonego, gorącego piekarnika, aby nie ostygły do chwili składania dania.

 

Na suchą patelnię wsypujemy orzeszki pinii i prażymy, aż delikatnie się zrumienią na średnim ogniu. Odstawiamy.

 

Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy. Jeśli używamy podobnego makaronu jak ja, wystarczy 3 minuty gotowania, po czym odcedzamy makaron, ale zachowujemy 1/3 szklanki wody spod gotowania. Odcedzonego makaronu nie przelewamy, wkładamy go z powrotem do garnka po gotowaniu.

 

W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy pesto – jego przygotowanie jest ekspresowe i nie zajmie dłużej niż gotowanie makaronu. Do robota kuchennego wkładamy rukolę, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku, 2/3 zarumienionych orzeszków pinii oraz wyciskamy upieczony z pomidorkami czosnek. Włączamy robota, miksujemy dolewając małym strumykiem oliwę. Miksujemy do chwili uzyskania jednolitego pesto.

 

Składamy danie – do ugotowanego, pozostawionego w garnku makaronu przekładamy całe pesto, dodajemy soki uzyskane spod pieczenia pomidorów i część wody po gotowaniu – wszystko mieszamy dokładnie. Jeśli makaron jest dalej zbyt posklejany, dodajemy jeszcze odrobinę wody spod makaronu. Makaron wykładamy na talerze. Na wierzch układamy upieczone pomidorki i posypujemy resztą odłożonych orzeszków. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.