Składniki (na 2 porcje):
- 150g makaronu pappardelle
- mały pęczek botwinki bez buraczków
- 1 średnia cebulka szalotka
- 50ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
Kremowy sos z fety:
- 150g twardej fety
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz do smaku
- mały pęczek koperku
Zaczynamy od zrobienia kremowego sosu z fety – do wysokiego naczynia rozkruszamy fetę, dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę oraz większość posiekanego koperku – zostawiamy kilka całych gałązek do podania dania. Wszystko blendujemy na gładko. Doprawiamy do smaku pieprzem. Odstawiamy do lodówki do chwili podania, aby się przegryzło.
Wstawiamy wodę na makaron, odrobinę soli. Gotujemy makaron al dente. Ugotowany odcedzamy i raz przepłukujemy pod letnią wodą.
Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi kroimy na 3 centymetrowe kawałki. Liście kroimy w centymetrowe paski. Obieramy szalotkę, przekrawamy i kroimy w średniej grubości półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią szalotkę – smażymy, aż cebulka lekko zmięknie. Następnie, dodajemy łodygi botwiny i często mieszając, razem smażymy około 3-4 minut. Do tego dodajemy liście oraz bulion, zmniejszamy ogień na średni i delikatnie dusimy, aż warzywa będą al dente – maksymalnie 5 minut.
Na patelnię z warzywami dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia i podajemy – makaron wykładamy na talerze i obficie polewamy z wierzchu sosem z fety. Dekorujemy odłożonymi gałązkami koperku i podajemy.