Makaron z pesto i pomidorkami

Drukuj
08.04.2013   Magda

Po niedzielnym gotowaniu dla rodziców, w poniedziałek mam ochotę szybko uporać się z obiadem. Makaron z pesto rozwiązuje problem długiego siedzenia przy garach, jest dziecinnie prosty w wykonaniu i poprawia humor dzięki swoim właściwością aromaterapeutycznym.W zależności od upodobań, można rozetrzeć pesto na pastę lub jak ja – zostawić duże kawałki listków bazylii i orzechów. Można dodać do pesto parmezan lub posypać nim makaron. Nieważne wykonanie, ważny jest wspaniały smak.

Składniki (na 2 porcje): 

  • 250g makaronu kokardki
  • około 10 pomidorków koktajlowych 
  • sól i pieprz do smaku 
  • kawałek parmezanu 
  • 1 łyżeczka oliwy

Pesto: 

  • pół doniczki bazylii
  • ½ ząbka czosnku 
  • pół garstki orzechów nerkowców 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Składniki na pesto wrzucamy do moździerza lub blendera i ucieramy, aby zostały małe drobinki orzechów. 

 

Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pomidorki. Smażymy 3 minuty i dodajemy ugotowany makaron oraz pesto. Mieszamy, aby makaron pokrył się pesto i przekładamy na talerze. Dekorujemy wiórkami parmezanu i listkiem bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.