08.04.2013 Magda

Składniki (na 2 porcje):
Po niedzielnym gotowaniu dla rodziców, w poniedziałek mam ochotę szybko uporać się z obiadem. Makaron z pesto rozwiązuje problem długiego siedzenia przy garach, jest dziecinnie prosty w wykonaniu i poprawia humor dzięki swoim właściwością aromaterapeutycznym.W zależności od upodobań, można rozetrzeć pesto na pastę lub jak ja – zostawić duże kawałki listków bazylii i orzechów. Można dodać do pesto parmezan lub posypać nim makaron. Nieważne wykonanie, ważny jest wspaniały smak.

Składniki (na 2 porcje):
- 250g makaronu kokardki
- około 10 pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz do smaku
- kawałek parmezanu
- 1 łyżeczka oliwy
Pesto:
- pół doniczki bazylii
- ½ ząbka czosnku
- pół garstki orzechów nerkowców
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Składniki na pesto wrzucamy do moździerza lub blendera i ucieramy, aby zostały małe drobinki orzechów.
Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pomidorki. Smażymy 3 minuty i dodajemy ugotowany makaron oraz pesto. Mieszamy, aby makaron pokrył się pesto i przekładamy na talerze. Dekorujemy wiórkami parmezanu i listkiem bazylii.