Makaron z pesto i pomidorkami

Drukuj
08.04.2013   Magda

Po niedzielnym gotowaniu dla rodziców, w poniedziałek mam ochotę szybko uporać się z obiadem. Makaron z pesto rozwiązuje problem długiego siedzenia przy garach, jest dziecinnie prosty w wykonaniu i poprawia humor dzięki swoim właściwością aromaterapeutycznym. W zależności od upodobań, można rozetrzeć pesto na pastę lub jak ja – zostawić duże kawałki listków bazylii i orzechów. Można dodać do pesto parmezan lub posypać nim makaron. Nieważne wykonanie, ważny jest wspaniały smak.

Składniki (na 2 porcje): 

  • 250g makaronu kokardki
  • około 10 pomidorków koktajlowych 
  • sól i pieprz do smaku 
  • kawałek parmezanu 
  • 1 łyżeczka oliwy

Pesto: 

  • pół doniczki bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • 2 łyżki orzeszków piniowych lub pół garstki orzechów nerkowców 
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek 
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • około 3 łyżki tartego parmezanu

 

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie, al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.

 

Na suchej patelni podprażamy orzechy do pesto – czy to piniowe czy nerkowca, aby lekko się zarumieniły. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wszystkie składniki na pesto, wraz z ostudzonymi orzechami, wrzucamy do moździerza lub blendera i ucieramy, aby zostały małe drobinki orzechów. Podałam orientacyjną ilość oliwy, najlepiej jest wlać tyle aby uzyskać idealną dla nas konsystencje.

 

Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy na nią pomidorki. Smażymy 3 minuty i dodajemy ugotowany makaron oraz pesto. Mieszamy, aby makaron pokrył się pesto i przekładamy na talerze. Dekorujemy wiórkami parmezanu i listkiem bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *