Składniki (na 2 porcje):
- 200g makaronu spaghetti
- filet z łososia – około 200g
- 3 duże łyżki pesto
- 150ml śmietanki kremówki
- garść szpinaku
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok z cytryny do smaku
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, na al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania, przyda się do rozrzedzenia sosu. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował i trzymamy w cieple.
W międzyczasie przygotowujemy łososia – myjemy filet, usuwamy skórę i kroimy w centymetrową kostkę. Doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy na niego łososia i smażymy przez 2 minuty z jednej strony i kolejne 2 na drugiej. Upieczoną rybę ściągamy z patelni na talerz.
Do gorącego makaronu dodajemy pesto, kremówkę, liście szpinaku oraz startą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy po czym wlewamy tyle wody spod makaronu, aby makaron nie był suchy, pokrył się dokładnie pesto i kremówką i utworzył się kremowy sos. Włączamy pod garnkiem mały ogień i cały czas mieszając, podgrzewamy makaron z sosem aby był gorący. Na sam koniec dodajemy łososia, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny – delikatnie mieszamy i od razu podajemy.