Świeży makaron z pieczonymi warzywami

Drukuj
07.08.2018   Magda

Świeży makaron z pieczonymi w piekarniku cukinią, pomidorkami i czosnkiem to przepyszne danie, które wymaga minimum wysiłku. Samo przygotowanie zajmuje 5 minut, resztę robi piekarnik, a nam pozostaje tylko rozkoszować się tym smakiem. Pieczone warzywa są niesamowite słodkie, a najbardziej zaskakuje smak pieczonego czosnku – delikatny, słodki, pełen aromatu. Wszystko wymieszane razem tworzy wielce smakowitą, letnią kompozycję.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g świeżego makaronu tagliatelle
  • 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych
  • 1 średnia cukinia
  • 6 mały ząbków czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan w płatkach do podania

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. 

 

Myjemy dokładnie cukinię oraz pomidorki koktajlowe. Cukinię kroimy w średniej grubości półplasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidorki w całości także wkładamy do naczynia. Dodajemy także rozdzielone, ale nie obrane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby pokryło się oliwą i octem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż pomidory puszczą sok.

 

Na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, wstawiamy wodę na makaron – świeży makaron gotuje się jakieś 3 minuty. Wrzącą wodę dobrze solimy. Wrzucamy do niej makaron i gotujemy.

 

W tym czasie wyciągamy warzywa z piekarnika. Ząbki czosnku wyciągamy i przeciskamy je przez praskę prosto do warzyw. Część pomidorów rozgniatamy widelcem, aby utworzył się pomidory sos. 

 

Makaron odcedzamy i nie przelewając go, taki gorący, wrzucamy do naczynia z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

Gotowe danie od razu podajemy, posypane z wierzchu wiórkami parmezanu.

 

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.