Składniki (na 2 porcje):
- 200g świeżego makaronu tagliatelle
- 250g pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych
- 1 średnia cukinia
- 6 mały ząbków czosnku
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
- parmezan w płatkach do podania
Nagrzewamy piekarnik na 180°.
Myjemy dokładnie cukinię oraz pomidorki koktajlowe. Cukinię kroimy w średniej grubości półplasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidorki w całości także wkładamy do naczynia. Dodajemy także rozdzielone, ale nie obrane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby pokryło się oliwą i octem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż pomidory puszczą sok.
Na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, wstawiamy wodę na makaron – świeży makaron gotuje się jakieś 3 minuty. Wrzącą wodę dobrze solimy. Wrzucamy do niej makaron i gotujemy.
W tym czasie wyciągamy warzywa z piekarnika. Ząbki czosnku wyciągamy i przeciskamy je przez praskę prosto do warzyw. Część pomidorów rozgniatamy widelcem, aby utworzył się pomidory sos.
Makaron odcedzamy i nie przelewając go, taki gorący, wrzucamy do naczynia z warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowe danie od razu podajemy, posypane z wierzchu wiórkami parmezanu.