Makaron z łososiem, czerwonym pesto i pomidorkami

Drukuj
06.09.2017   Magda

Przygotowanie kawałków łososia w jednym garnku ze świeżo ugotowanym gorącym makaronem jest świetnym patentem, który sprawia, że kawałki łososia zawsze wyjdą idealne. Pozostaje on soczysty, perfekcyjnie dogotowany, a danie przechodzi jego subtelnym aromatem. Proste, smaczne i nie zajmuje wiele czasu. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 400g makaronu
  • 400g filet z łososia
  • około 20 małych pomidorków koktajlowych
  • średni ząbek czosnku
  • odrobina oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 150ml śmietanki kremówki

Czerwone pesto:

  • 8 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 łyżka prażonych orzeszków pinii
  • 1 łyżka prażonych pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego na drobno parmezanu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek, może być spod pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pasty pomidorowej

 

Filet z łososia dokładnie myjemy, ściągamy z niego skórę i kroimy w 2-centymetrową kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki koktajlowe myjemy.

 

Przygotowujemy pesto – wszystkie składniki pesto wkładamy do robota kuchennego i rozcieramy na jednolitą, gładką pastę.

 

W garnku zagotowujemy wodę, porządnie soli i gotujemy w niej makaron. Na minutę przed końcem gotowania się makaronu odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu i dopiero potem odcedzamy.

 

W międzyczasie gdy makaron się gotuje, na patelnie wlewamy olej i gdy się nagrzeje, wkładamy na niego całe pomidorki. Smażymy pomidorki około 5 minut, aby skórka się lekko przypiekła. Na minutę przed końce smażenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy z ognia.

 

Odcedzony gorący makaron nie przelewamy po ugotowaniu wodą. Wkładamy gorący z powrotem do garnka, w którym się gotował. Dodajemy do niego pesto, kremówkę, doprawiamy odrobiną pieprzu i mieszamy. Następnie dodajemy pomidorki oraz kawałki łososia, delikatnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 5 minut – gorący makaron sprawi, że łosoś ugotuje się idealnie. Po tym czasie od razu podajemy. Możemy posypać danie z wierzchu świeżo mielonym, grubym pieprzem.

 



1 thought on “Makaron z łososiem, czerwonym pesto i pomidorkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.