Tortille po grecku

Drukuj
04.06.2018   Magda

Nie jest to może danie, które zjemy na wakacjach w Grecji, ale jest mocno greckimi smakami inspirowane. Zaczyna się na doprawionym oliwą i oregano kurczakiem, a kończy na tradycyjnym, kremowym i czosnkowym sosie tzatziki. Do tego zdrowe, warzywne dodatki i tak mamy przepysznie upakowane tortille idealne na obiad, na zabranie na lunch do pracy, do zjedzenia od razu lub na zimno. Na jednej  na osobę na pewno się nie skończy 🙂

Składniki (na 4 porcje):

  • 400g polędwiczek z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju i olej do smażenia
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania

Dodatki:

  • 4 placki pełnoziarnistej tortilli
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mała główka sałaty rzymskiej

Sos tzatziki:

  • 1 średni ogórek szklarniowy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • mały kubek jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od przygotowania mięsa, które przed obróbką termiczną powinno się marynować. Umyte i oczyszczone z błonek polędwiczki przepołowiamy wzdłuż na długie kawałki. Małych polędwiczek nie musimy przekrawać. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy od nich roztarte w dłoniach oregano, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.

 

W międzyczasie przygotowujemy sos tzatziki – ogórka obieramy, przekrawamy w pół i za pomocą łyżki, usuwamy gniazda nasienne. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka do miski. Ogórka odrobinę soli i odstawiamy na 5 minut, aby puścił sok. Po tym czasie, porządnie odciskamy ogórka z całej wody – możemy to zrobić na sicie, dociskając łyżką lub wycisnąć w dłoniach. Przekładamy do miski, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, jogurt, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, próbujemy i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba – ja podałam w przepisie tylko 1 duży ząbek czosnku, ale jeśli ktoś lubi czosnek, może go dodać według uznania. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki do chwili podania.

 

Na chwilę przed przygotowaniem mięsa przygotowujemy resztę składników tortilli – sałatę, pomidory myjemy i dokładnie osuszamy. Duże liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy w całości. Pomidory kroimy w ćwiartki. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w krążki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki.

 

Przygotowujemy dwie patelnie. Na jedną wlewamy olej do smażenia, rozgrzewamy. Drugą nagrzewamy suchą do zagrzania tortilli.

 

Jajko wbijamy na głęboki talerz i rozkłócamy widelcem. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce. Pieczemy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Usmażone kawałki układamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.

 

W międzyczasie smażenia kurczaka, na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy tortillę do podgrzania na 1 minutę z każdej strony. Podgrzane układamy na bawełnianej ścierce i przykrywamy, aby pozostały ciepłe.

 

Składamy tortille – na spód każdej układamy po liściu lub 2 sałaty (układamy składniki od 1/3 wysokości placka). Na sałatę układamy 2 kawałki kurczaka, następnie równomiernie po 2 kawałki pomidora, odrobinę cebulę, dużą łyżkę sosu tzatziki oraz pokrojone oliwki. Składamy boki tortilli, a następnie składamy dolną część, aby nachodziła minimum do połowy. Aby placki się dobrze trzymały i wygodnie się jadło, możemy zawinąć w papier, serwetkę lub folię aluminiową. Od razu podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *