Surówka z kiszonej kapusty

Drukuj
13.03.2021   Magda

Może się Wam wydawać dziwne, że wrzucam na bloga przepis na coś tak prostego jak surówka z kiszonej kapusty. Ale wstyd się przyznać, ale dopóki teściowa nie nauczyła mnie jej robić, nie wiedziałam jak, nigdy nie wychodziła mi idealna. A ta jest po prostu przepyszna i dlatego trzeba się tym przepisem podzielić ze światem. Tak więc hołd dla teściowej, ucałowania za najlepszą surówkę do obiadu 🙂

Składniki (na 4 duże porcje):

  • 500g białej kiszonej kapusty
  • średnia marchewka
  • mała biała cebula
  • dojrzałe i soczyste jabłko
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka cukru

 

Kiszoną kapustę wyciągamy na sito i próbujemy – jeśli jest dla nas zbyt kwaśna, przepłukujemy odrobiną zimnej wody – dla mnie kapusta nigdy nie jest za kwaśna 🙂 Z lekka kapustę odciskamy i przekładamy na deskę do krojenia.

 

Ostrym nożem siekamy kapustę na mniejsze kawałki – najlepiej robić to partiami. Pokrojoną przekładamy do miski. 

 

Jabłko obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy od razu do kapusty i mieszamy, aby nie ściemniało. Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Posiekaną dodajemy do miski. 

 

Marchewkę obieramy i także ścieramy na dużych oczkach. Ścieramy ją na deskę lub talerz, nie bezpośrednio do surówki. Na marchew sypiemy łyżkę cukru i odrobinę soli i wcieramy palcami te przyprawy w marchew – marchew puści sok i fajnie zmięknie. Tak przygotowaną dodajemy od kapusty. Do tego wszystkiego wlewamy 3 łyżki oleju rzepakowego, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

 

Tak przygotowaną surówkę najlepiej jest odstawiać na minimum 30 minut do przegryzienia się, ale jeśli nie mamy czasu, możemy od razu podawać, bo też jest przepyszna.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.