Kulebiak z kapustą i grzybami

Drukuj
18.12.2019   Magda

Zestawienie kapusty z grzybami to nas rodzinny ulubiony zestaw, więc pojawia się gdzie tylko może – w pierogach, krokietach czy jako micha parującej gotowanej kapusty z grzybami. W tym roku przyszedł czas na kulebiak, gdyż ostatnio coraz chętniej poczyniam sobie z ciastem drożdżowym, z dużymi sukcesami.  W środku ulubiony farsz, na wierzchu chrupiące, złociste ciasto, czego chcieć więcej. Pyszny z barszczem. 

Składniki (na 1 dużego kulebiaka):

  • 300g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 125ml ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 1 małe jajko i 1 żółtko do posmarowania ciasta
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka maku do posypania – opcjonalnie

Farsz:

  • 250g kiszonej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 25g namoczonych w zimnej wodzie suszonych grzybów
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczka mielonego ziela
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju

 

Zaczynamy od zrobienia zaczynu – do ciepłego mleka wykruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru oraz około 3 łyżki z odmierzonej porcji mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do spienienia, przykryte ściereczką, na około 10 minut, w ciepłe miejsce. W międzyczasie do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy do niej sól. Gdy zaczyn urośnie i się spieni, dodajemy go do miski z mąką, wbijamy jajko, dodajemy olej i wyrabiamy, najlepiej rękami, na sprężyste, gładkie ciasto, które łatwo odkleja się od rąk – w trakcie wyrabiania, przekładamy ciasto na blat i zagniatamy około 8-10 minut. Formujemy kulkę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

 

W międzyczasie przygotowujemy farsz – próbujemy zakupioną kapustę i jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukujemy ją dokładnie pod wodą i odciskamy. Jeśli jest niezbyt kwaśna, jedynie odciskamy na sicie. Kapustę siekamy na drobno, wkładamy do garnka. Dodajemy do niej majeranek, liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę pieprzu. Wlewamy do niej wodę spod grzybów, grzyby siekamy na drobno i także dodajemy. Zalewamy kapustę wodą, aby sięgała centymetr nad powierzchnię. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień na średni i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, do miękkości. Po tym czasie odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy całkowicie płyn.

 

W międzyczasie gdy kapusta się gotuje, siekamy na drobno cebulę i smażymy ją na łyżce oleju aż stanie się miękka, złocista i aromatyczna. Gdy odparujemy całkowicie kapustę, ściągamy ją z ognia, dodajemy do niej cebulę, mieszamy o odstawiamy do ostygnięcia.

 

Ciasto po wyrośnięciu zarabiamy w rękach przez chwilę, rozciągamy. Rozkładamy arkusz papieru i na nim rozwałkowujemy ciasto na duży, cienki prostokąt, mój miał około 25 na 30cm. Przestygnięty farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy go równomiernie, cienką warstwą na rozwałkowane ciasto, zostawiając centymetrowy wolny brzeg po dłuższej krawędzi, który będziemy zawijać pod spód rolady.

 

Zawijamy ściśle po dłuższym brzegu, zawijając brzeg bez farszu pod spód. Przykrywamy roladę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

 

Nastawiamy piekarnik do nagrzania na 180°. Wyrośnięty kulebiak przekładamy razem z papierem na blachę do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złoto, około 40-45 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy na chwilę przed krojeniem. Podajemy gorący.

 



1 thought on “Kulebiak z kapustą i grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.