Rolada z kapustą i grzybami

Drukuj
21.12.2017   Magda
Taka rolada to świetna, odmienna propozycja na świąteczny stół. Może być osobnym ciepłym daniem lub dodatkiem do barszczu – tak lubię ją najbardziej. Wykonanie jest proste, ciasto jest plastyczne i łatwo się zawija. Farsz to typowe świąteczne połączenie – kiszona kapusta i dużo podsmażonych na maśle grzybów. Prezentuje się pięknie i jeszcze lepiej smakuje.

Składniki (na 5-6 porcji):

  • 250ml maślanki
  • 200ml mleka
  • 100ml wody gazowanej
  • 400g mąki
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • odrobina majeranku
  • 4 jajka
  • odrobina oleju

Na farsz:

  • 500g kapusty kiszonej
  • liść laurowy
  • 400g pieczarek
  • 10g suszonych grzybów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżki masła

 

Na kilka godzin przed rozpoczęciem robienia rolady, zalewamy suszone grzyby wodą do przykrycia. Odstawiamy do napęcznienia.

 

Zaczynamy od farszu – kapustę odciskamy z kiszonki i siekamy na drobno. Przepłukujemy raz wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą do przykrycia. Dodajemy liść laurowy. Wstawiamy na ogień, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości pod przykryciem – około 20-30 minut. Odcedzamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie możemy przygotować resztę składników do farszu – cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i także drobno siekamy. Grzyby suszone wyciągamy z wody i siekamy – wodę polecam zachować, ja zamrażam i używam potem do sosów grzybowych, zup.

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę i smażymy około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Ma być miękka, lekko podpieczona. Ściągamy ją do dużej miski w której będziemy mieszać farsz. Na tą samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła, rozpuszczamy, dodajemy pieczarki i je przesmażamy – pieczarki najpierw muszą puścić wodę, a następnie zacząć się delikatnie przypiekać – około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec dodajemy do nich posiekane suszone grzyby i smażymy cały czas mieszając jeszcze przez 3 minuty. Przekładamy do miski z cebulą.

 

Do miski z cebulą u grzybami przekładamy dobrze odciśniętą kapustę. Dodajemy majeranek i doprawiamy dobrze do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem. Z wierzchu skrapiamy papier odrobiną oleju i rozsmarowujemy dokładnie po całej powierzchni.

 

Robimy ciasto – do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich mleko, maślankę, wodę gazowaną. Do tego przesiewamy bezpośrednio mąkę, dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolite, dość płynne ciasto. Całość ciasta wylewamy na wyłożoną papierem blachę i wstawiamy do wstępnego podpieczenia na 15 minut.

 

Nie wyłączając piekarnika, wyciągamy podpieczone ciasto na kratkę. Czekamy 5-10 minut aby odrobinę ostygło, aby nie poparzyć się podczas zwijania. 

 

Rozkładamy równomiernie przygotowany farsz na podpieczonej roladzie i zaczynamy zawijać po dłuższym brzegu. Zwijamy ciasno, a już zwiniętą, zawijamy dodatkowo w papier w którym się podpiekała, aby się nie rozwinęła podczas pieczenia. Układamy w poprzek blachy, brzegiem do dołu aby się nie rozwinęła. Wstawiamy i pieczemy jeszcze 35-40 minut.

 

Po tym czasie rolada jest gotowa, podpieczona przez papier – wyciągamy ją z piekarnika i odpakowujemy z papieru – najlepiej go rozciąć. Podajemy gorącą, pokrojoną w grube plastry. 

 



3 thoughts on “Rolada z kapustą i grzybami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *