Łazanki z młodą kapustą, mięsem mielonym i boczkiem

Drukuj
01.08.2022  Magda

Jeśli chcecie mnie sprawdzić to chętnie ugoszczę, ale ponoć robię najlepsze łazanki pod słońcem 🙂 Opinia wielu członków rodziny, zadowolonych, najedzonych. Jest wiele pomysłów na łazanki, różnych mięsnych dodatków. U mnie zawsze sprawdza się duet mięso wieprzowe – może być z szynki czy łopatki, ale też koniecznie boczek, mielony, przesmażamy. Jego smak jest nie do podrobienia. Do tego kapusta młoda – w sezonie, kiszona – zimą. Jeśli chcecie spróbować jak smakują moje łazanki, zapraszam do przepisu lub do mnie na obiad.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • mała, młoda kapusta
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego – użyłam z szynki
  • 250g surowego boczku
  • 2 duże cebule
  • 500g makaronu łazanki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka suszonego majeranku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • dużo siekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od ugotowania kapusty – młodą kapustę obieramy z tych wierzchnich, brzydszych liści. Środek myjemy i kroimy na drobno. Przekładamy do duże garnka, zalewamy wodą do około 1/2 wysokości kapusty – młoda ma dużo wody, puści ją podczas gotowania. Do tego sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym zmiejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem do miękkości. Gdy jest miękka, wyciągamy liśc laurowy, ziele i odcedzamy. Zostawiamy w ciepłym.

 

W międzyczasie wstawiamy wodę na łazanki, które gotujemy w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, ale nie przelewamy wodą. W tym samym czasie przygotowujemy także inne składniki – mielimy boczek w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Cebulę albo drobno szatkujemy albo też wrzucamy do robota kuchennego i drobno siekamy – zawsze wybieram opcję drugą, bo skoro już brudny to będzie szybciej. 

 

Na naprawdę dużej patelni – używam woka – rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy zmielony boczek i cebulę – smażymy wszytsko razem, często mieszając, aż będzie zrumienione. Ściągamy z patelni na talerz. Dodajemy kolejną łyżkę oleju na patelnie i wrzucamy mięso mielone – smażymy je, rozdzielając większe kawałki łopatką, aż będzie rumiane. Wrzucamy z powrotem boczek z cebulą, ugotowaną kapustę, makaron, majeranek, sos sojowy oraz sól i pieprz – mieszamy wszytsko dokładnie i zostawiamy na dość dużym ogniu, aby woda która jeszcze może zostać z makaronu czy kapusty odparowała, a całośc zaćżęło się lekko podpiekać. Mieszamy od czasu do czasu i tak smażymy jakieś 5 minut.

 

Na sam koniec doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem, ale można także dodatkowym chlustem sosu sojowego. Dodajemy dużą ilość świeżego koperku. Mieszamy i podajemy. Takie łazanki też najlepiej smakują odgrzewane, na drugi dzień, wtedy jeszcze bardziej się zarumienią. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.