Mini tarty z kapustą i jabłkiem

Drukuj
19.12.2018   Magda

Kapusta, najlepiej w różnych formach, koniecznie musi pojawić się na naszym świątecznym stole. W tym roku oprócz pierogów z kapustą i grzybami, kapusty z grochem i bigosu, pojawi się ona jako nadzienie do kruchych babeczek. W mojej rodzinie jest wielu miłośników kapusty, na pewno posmakują im także te tarty – soczysta słodko-kwaśna kapusta i chrupiące ciasto, czego tutaj nie lubić. Świetnie smakują na ciepło lub na zimno, solo lub jako dodatek do barszczu.

Składniki (na 12 mini tart):

  • 2 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 250g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 twarde, kwaśne jabłka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 łyżki oleju

 

Przygotowujemy ciasto – do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło. W palcach rozcieramy masło z mąką, aż uzyskamy sypie ciasto. Następnie, dodajemy jajko i wodę i wyrabiamy wszystko na jednolite, sprężyste ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce do chwili przygotowani farszu.

 

Przygotowujemy farsze – cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna, przelewamy pod bieżącą wodą. Kapustę siekamy ostrym nożem na drobno.

 

Na patelnie wlewamy 2 łyżki oleju i gdy się rozgrzeje, szklimy na nim cebulę – około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy marchewkę i smażymy dalej, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodajemy posiekaną kapustę, ziele angielskie, majeranek i tyle wody aby przykryć całkowicie kapustę. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy kapustę do miękkości – około 20-30 minut. W tym czasie sprawdzamy co jakiś czas czy nie trzeba dolać wody i czy kapusta robi się miękka. Ja gotowałam około 25 minut, z 3 dolewkami wody i mieszaniem od czasu do czasu.

 

Gdy kapusta jest już miękka, zostawiamy ją dalej na małym ogniu, już bez pokrywki aby pozostała woda odparowała całkowicie. W tym czasie myjemy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach tarki. Jak woda odparuje z kapusty dodajemy do niej jabłka i dusimy jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy formę na muffinki oraz taką szklankę lub talerzyk dzięki, którym wykroimy krążki które idealnie wpasują się w zagłębienia w blaszce. 

 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na duży placek grubości około 3-4mm. Wykrawamy z niego 12 kółek, którymi wyklejamy zagłębienia w formie. Każdą tartę napełniamy po brzegi ostudzonym nadzieniem. Jeśli chcemy aby tarty wyglądały jeszcze ładniej, z pozostałego ciasta wycinamy foremką jakiś świąteczny kształt – zdecydowałam się na gwiazdkę. Układamy go na wierzch każdej tarty i delikatnie dociskamy.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch się zarumieni. Wyciągamy z pieca – możemy podawać na gorąco lub na zimno.

 



3 thoughts on “Mini tarty z kapustą i jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *