Świąteczna kapusta na słodko

Drukuj

21.12.2016   Magda

Kapusta to wigilijna konieczność, zwłaszcza dla mojego taty. Mój tata uwielbia kapustę, w każdej postaci, dlatego u nas jest nie jedna, ale zazwyczaj dwa lub 3 rodzaje. Oprócz tradycyjnej z grochem oraz bigosu, robimy kapustę na słodko, długo gotowaną, intensywną i aż lepką. Jak każda kapusta, im częściej odgrzewana, tym lepsza. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1kg kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 10 suszonych, wędzonych śliwek
  • 40g rodzynek
  • 1 szklanka czerwonego, półsłodkiego wina
  • łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • łyżka oleju

 

Kapustę, jeśli jest bardzo mokra, odciskamy zachowując sok, po czym z grubsza siekamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju i gdy się rozgrzeje, wrzucamy na niego cebulę. Cebulę smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie, dodajemy do cebuli kapustę, odciśnięty sok, 3 szklanki przegotowanej wody, cały czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około godziny. Po tym czasie zestawiamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki.

 

Na drugi dzień dodajemy do kapusty posiekane na duże kawałki śliwki, rodzynki, czerwone wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy kapustę około godziny, od czasu do czasu mieszając – jeśli płyn za szybko odparuje i kapusta zacznie przywierać, dolewamy odrobinę wody i gotujemy dalej. Po godzinie gotowania, odparowujemy pozostały płyn i doprawiamy kapustę do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz miodem – powinna być subtelnie kwaśna i słodkawa. Podajemy gorącą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.