Wigilijna kapusta z grzybami

Drukuj

16.12.2017   Magda

Tradycyjnie, obowiązkowo i jak co roku  na Wigilii kapusta musi być. Im jej więcej do podania, tym lepiej. W tym roku stawiamy na mocno grzybowy akcent w kapuście – będzie przepyszna i pachnąca grzybami. Świetny dodatek do wigilijnej kolacji, a na drugi dzień odgrzana będzie jeszcze lepsza.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 750g kiszonej kapusty
  • 40g suszonych grzybów namoczonych przez noc w 500ml wody
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

 

Kapustę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odciskamy. Ostrym nożem porządnie ją siekamy i przekładamy do garnka. Grzyby odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do kapusty. Wodę spod grzybów wlewamy też od razu do kapusty. 

 

Cebulę obieramy, kroimy na pół i następnie w grubsze pióra. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i szklimy ją, od czasu do czasu mieszając, aż stanie się miękka i lekko zacznie się zrumieniać. Przekładamy ją do kapusty. Do tego dodajemy jeszcze ziele angielskie, liść laurowy i odrobinę soli i pieprzu. Całość zalewamy wodą, tak aby minimalnie zakrywała kapustę.

 

Wstawiamy na duży ogień i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, znacznie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości – u mnie około godziny. W międzyczasie obieramy marchewki, ścieramy je na dużych oczkach tarki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy chwilę startą marchew. Tak podsmażoną marchewkę dodajemy na ostatnie 10 minut gotowania kapusty.

 

Na koniec gotowania doprawiamy kapustę do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *