Sałatka z pomarańczy i rzodkiewek

Drukuj
16.03.2014   Magda
Nagła potrzeba dużej dawki pozytywnych kolorów oraz orzeźwiających smaków przyczyniła się do powstania tej nietypowej sałatki. Na pierwszy rzut, połączenie pomarańczy z wytrawnymi dodatkami może się wydawać zestawem ,,od paczy”. Nic bardziej mylnego – jest to zbalansowana kompozycja słodkich i soczystych pomarańczy z ostrą i chrupiącą rzodkiewką, połączonych słodko-pikantnym dressingiem. Świetnie smakuje sama lub z egzotycznymi potrawami na ciepło. Rozwesela w ponure dni 😉

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 dojrzałe, soczyste pomarańcze
  • 6 rzodkiewek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • grubo mielony pieprz
  • 2 gałązki świeżej pietruszki

 

Zaczynamy od cebuli – obieramy ją,  przepoławiamy na pół i kroimy w cieniutkie piórka. Następnie przekładamy do miski i dodajemy do niej wyciśnięty sok z połowy limonki, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Mieszamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły.

 

Pomarańcze obieramy w taki sposób, aby pozbyć się białych błonek – odcinamy wierzch i spód pomarańczy, stawiamy na desce i ostrym nożem odkrawamy skórkę razem z błonką. Oczyszczone  pomarańcze kroimy w średniej wielkości plastry. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plasterki.

 

Na dużym półmisku układamy pomarańcze tak aby na siebie zachodziły. Na wierzch i między plastry pomarańczy układamy rzodkiewkę. Całość polewamy zamarynowaną cebulą wraz z marynatą. Posypujemy według uznania grubo mielonym pieprzem i dekorujemy obficie posiekaną zieloną pietruszką.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.