Pizza z dynią, szałwią i fetą

Drukuj
29.09.2014   Magda

Bardzo gustuje w domowej pizzy i prędzej mi do zrobienia własnej pizzy niż do pójścia na łatwiznę, czyli do pizzerii. A mogę się założyć, że takiej pizzy jak dzisiaj proponuję, nie zje się w zwykłej pizzerii. Na wierzchu perła jesiennego stołu – słodkawa, mięsista dynia, dodatkowo aromatyczna szałwia, a dla przełamania smaku ostra cebula i słona feta. Wszystko pod warstwą ciągnącego sera. Dla takich pyszności warto zostać w domu.

Składniki na dwie małe pizze: 

  • 250g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 150ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Składniki na wierzch: 

  • 350g pieczonej dyni*
  • pół czerwonej cebuli, poszatkowanej w średnie piórka
  • 20g fety
  • pół kulki mozzarelli
  • kilka listków świeżej szałwii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz do smaku

 

*Dynie porządnie szorujemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Dynię kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na papierze skórą do góry. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 50-60 minut. Po tym czasie, sprawdzamy miękkość dyni widelcem, widelec ma łatwo się wbijać. Upieczoną dynię wykładamy do ostygnięcia. Oddzielamy miąższ od skórki i kroimy na 1cm kawałki.

 

Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dodajemy wodę, olej i mieszamy. Do dużej miski dodajemy mąkę, szczyptę soli i tworzymy otwór. Do niego wlewamy roztwór drożdżowy i mieszamy go z mąka za pomocą widelca. Gdy ciasto będzie stawiać oprócz, oczyszczamy widelec i wyrabiamy ciasto rękami przez około 5 minut. Jeśli ciasto przykleja się do rąk, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto jest gotowe gdy jest gładkie i sprężyste. Zostawiamy je w misce, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

 

Po upływie 30 minut, wykładamy ciasto z miski, na podsypaną mąką stolnice. Wyrabiamy jeszcze 5 minut i dzielimy nożem na 2 równe części. Nastawiamy piekarnik na 200º, blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto rozciągamy i formujemy na płaskie placki. Brzegi ciasta ,,szczypiemy” na niski rant. Wierzch placków smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy kawałki upieczonej dyni, piórka cebuli, kruszymy kawałki fety, układamy listki szałwii i całość przykrywamy porwanymi kawałkami mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy nożem czy ciasto jest chrupiące – jeśli tak, pizza jest gotowa. Przed podaniem, pizzę skrapiamy oliwą z oliwek i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

 



4 thoughts on “Pizza z dynią, szałwią i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.