Wegańskie fajitas z piekarnika

Drukuj
18.11.2020   Magda

Meksykańskie fajitas to zwyczajowo danie mięsne – jest to grillowane mięso podawane w tortilli, z rozmaitymi dodatkami. Pyszne, nie ma co przeczyć, ale może skusicie się na wegański odpowiednik tego dania? Na pewno nie pożałujecie – bogactwo warzyw, pachnące przyprawy i masa dodatków sprawi, że każdy kęs będzie zniewalający. Już na same zdjęcia ślinka się zbiera. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 duża czerwona cebula
  • puszka ciecierzycy
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego curry
  • sól i pieprz do smaku
  • około 5-6 łyżek oliwy

Guacamole:

  • połówka awokado
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny – użyłam z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo do podania:

  • 4 placki domowej tortilli z przepisu poniżej
  • cząstki limonki
  • jogurt naturalny lub kokosowy
  • łyżeczka siekanej natki pietruszki lub kolendry

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

 

Przygotowujemy warzywa – papryki myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki – oddzielamy kolory. Cukinie myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w plastry. Teraz mamy dwie możliwości wyboru – możemy wszystkie podane w przepisie przyprawy wymieszać razem i taką mieszanką posypywać przygotowane warzywa lub każde z warzyw doprawić trochę inaczej. Ja postawiłam na drugą opcję, każde z warzyw doprawiłam troszkę inaczej – do żółtej papryki dodałam kumin, curry, sól i pieprz, polałam odrobiną oliwy, zamieszałam i wyłożyłam na blachę. Do czerwonej – chili, czerwoną paprykę, sól, pieprz i oliwa. Cukinia – czosnek, oregano, kumin, sól, pieprz oraz oliwa. Czerwona cebula – sól, pieprz i oliwa. Do odcedzonej i przelanej wodą ciecierzycy dodałam kumin, czosnek, oregano, szczyptę chili, sól, pieprz i oliwę. Oczywiście każde z warzyw dokładnie mieszałam z przyprawami i oliwą, wykładałam na blachę.

 

Tak przygotowane warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż staną się miękkie, lekko podpieczone i aromatyczne.

 

W międzyczasie przygotowujemy guacamole – połówkę awokado rozgniatamy widelcem, razem z sokiem z cytryny/limonki oraz startym i roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Jeśli korzystamy z domowych tortilli to jest też moment na zagniecenie ciasta.

 

Gdy minie czas pieczenia warzyw, wyłączamy piekarnik i zostawiamy je jeszcze w cieple. W tym czasie podpiekamy lub podgrzewamy kupne tortille. Gdy są jeszcze ciepłe, polecam włożyć je między dwie szklanki lub miski, by uzyskać odpowiedni kształt. Takie ułożenie też bardzo pomaga je solidnie nafaszerować.

 

Wyciągamy warzywa i faszerujemy nimi tortille 0- ja podzieliłam każdy ze składników mniej więcej na 4 części, aby w każdym placku była odpowiednia ilość warzyw, każdego rodzaju. Od razu podajemy. Zgodnie z upodobaniami zajadamy z kleksem jogurtu kokosowego, solidną porcją guacamole, posypane w wierzchu natką pietruszki lub kolendrą. Można też skropić sokiem z limonki.

 

DOMOWE TORTILLE (przepis na 4 placki):

  • szklanka mąki – około 250g
  • 50g masła – stopione i ostudzone
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100ml ciepłej wody
  • szczypta solo

 

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczone masło, sodę oraz sól. Mieszamy, najlepiej widelcem. Wlewamy stopniowo ciepłą wodę, mieszamy widelcem do momentu gdy zaczną się tworzyć duże grudy. Oczyszczamy widelec i zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką kulkę. Dzielimy ją na 4 porcje, każdą rozwałkowujemy najcieniej na duży placek. Każdy z nich pieczemy na mocno rozgrzanej, suchej patelni – około 2 minuty z każdej strony. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.